Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Να δοθεί παράταση στα πυρόπληκτα δάνεια



Σε νέα παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών προέβη ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης αναφορικά με τη χορήγηση παράτασης για την αποπληρωμή των δανείων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Όπως επισημαίνει ο Ηλείος Βουλευτής, είναι αναγκαίο το Υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, όπως σε άλλες περιπτώσεις πχ πτηνοτρόφους όπου δόθηκε παράταση σε δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, καθώς οι επαγγελματίες των πυρόπληκτων περιοχών και ειδικά της Ηλείας βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:   
«Από την Απάντηση που έλαβα στην Ερώτηση με α.π. 1512/11.9.13 προκύπτει πως το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρνητικό στην παράταση της ισχύος των κρατικών εγγυήσεων στα δάνεια των εν ενεργεία πυρόπληκτων επιχειρήσεων και για το 2013.
            Όπως αναφέρει ο κ. Στουρνάρας: «Τυχόν περαιτέρω ρύθμιση των ως άνω
δανείων πρέπει να εξεταστεί εντός του πλαισίου των περιορισμών που θέτει το Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης της χώρας, καθώς, σύμφωνα με αυτό το όριο παροχής νέων εγγυήσεων, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι ρυθμίσεις παλαιότερων δανείων, για τα προσεχή έτη είναι μηδενικό».
            Ωστόσο, για την περίπτωση των ενισχύσεων που δόθηκαν το 2006 στους πτηνοτρόφους, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δόθηκε παράταση ενός έτους που αφορά στο 2013.
            Με δεδομένο ότι επί μήνες όλοι οι φορείς των πυρόπληκτων περιοχών, τα Επιμελητήρια, οι Βουλευτές αγωνίζονται προκειμένου να δοθεί η έγκριση προς τις τράπεζες να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων, μεταθέτοντας τοκοχρεωλυτικές δόσεις των ετών 2013 και 2014 μετά το τέλος της συμβατικής περιόδου του δανείου χωρίς την εγγύηση του Δημοσίου, όπως αυτό εξάλλου γίνεται στην τρέχουσα τραπεζική πρακτική για όλα τα δάνεια για τα οποία ο δανειολήπτης αιτείται την αναδιάρθρωση δανείου με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητάς του.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να δοθεί η δυνατότητα μετάθεσης των τοκοχρεωλητικών δόσεων των ετών 2013 και 2014, στο τέλος της συμβατικής λήξης κάθε δανείου, ώστε να στηριχθούν οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και με δεδομένο ότι σε άλλες περιπτώσεις δόθηκε παράταση σε δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Δημοσίου»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου