Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Να υπάρξει αναδρομική κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ για το 2013



            Τροπολογία που θα επιτρέπει την αναδρομική κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ για το έτος 2013, κατέθεσαν 26 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης. Η τροπολογία κατατέθηκε στο υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Πέλλας κ. Γεωργίου Καρασμάνη.
            Όπως αναφέρουν οι Βουλευτές στην τροπολογία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποσότητα και η ποιότητα της πρωτογενούς παραγωγής και κατά συνέπεια και το εισόδημα των αγροτών. Είναι δε βέβαιο πως οι παραπάνω συνθήκες συνέβαλαν στην εμφάνιση εκτεταμένης ακαρπίας κατά την περσινή χρονιά.

Στη  αντιστάθμιση των απωλειών που είχαν οι αγρότες-δεντροκαλλιεργητές δεν κατέστη δυνατό να συνδράμει, μέσω των αποζημιώσεων που καταβάλει σε περιπτώσεις ζημιών ο ΕΛΓΑ, καθώς ο ασφαλιστικός του κανονισμός δεν προβλέπει την κάλυψη τέτοιου είδους ζημιών (ή προβλέπει για πρωθύστερα ή μεταγενέστερα χρονικά διαστήματα εκδήλωσής τους) μια και σύνταξη του κανονισμού έχει γίνει προ πολλών ετών και πριν την εκδήλωση των κλιματικών αλλαγών.
Για το λόγο αυτό οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προτείνουν να υπάρξει αναδρομική ισχύς από 1 Ιανουαρίου 2013, που να καλύπτει τα προαναφερθέντα φαινόμενα και να συμβάλει στη έστω και καθυστερημένη ανακούφιση των πληγέντων αγροτών και στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος τους, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις καλλιεργητικές τους φροντίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου