Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Να δοθεί λύση στο ζήτημα της λατομικής ζώνης Αράξου



           
Την ανάγκη να δοθεί λύση στο ζήτημα της λατομικής ζώνης Αράξου, όπως ζητούν από κοινού με επιστολή τους στον Υπουργό Περιβάλλοντος οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ηλείας κ. Κ. Νικολούτσος και Αχαΐας Πλ. Μαρλαφέκας, επισημαίνει σε Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
            Στην Αναφορά του ο Ηλείος Βουλευτής διαβιβάζει έγγραφο των δύο Επιμελητηρίων, στην οποία καταγράφεται το πρόβλημα που υπάρχει καθώς στο Νομό Αχαΐας, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος του Νομού Ηλείας δεν υπάρχει καθορισμένη νόμιμη Λατομική Περιοχή. Η ήδη χωροθετημένη Λατομική Ζώνη Αράξου έχει ενταχθεί σε Προστατευόμενη Περιοχή, για την οποία προβλεπόταν η συνέχιση λατομικών εργασιών με παράλληλη λήψη επί πλέον μέτρων για
την προστασία της περιοχής, καθεστώς το οποίο λήγει στις 31.12.14, χωρίς να υπάρχει ως τώρα καμία εναλλακτική λύση, γεγονός που προκαλεί μεγάλα προβλήματα πχ στα κοστολόγια και στους προϋπολογισμούς των επικείμενων δημοσίων και ιδιωτικών έργων, ανάγκη μεταφοράς υλικών από μεγάλες αποστάσεις κ.α.
             Με βάση τα παραπάνω τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας ζητούν τη λύση του προβλήματος με τον επανακαθορισμό της Λατομικής Περιοχής Αράξου:
α) Είτε με περιορισμό των ορίων της προστατευόμενης περιοχής,
β) Είτε να λειτουργήσει η Λατομική Περιοχή μέσα στην προστατευόμενη περιοχή, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία επιτρέπονται λατομικές εργασίες και μεταλλευτικές δραστηριότητες εφόσον συμβάλλουν σημαντικά στη τοπική οικονομία και δεν προκαλούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος ασυμβίβαστη με το χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου