Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Να δοθεί η δυνατότητα μετάθεσης των τοκοχρεωλητικών δόσεων των ετών 2013 και 2014 για τα πυρόπληκτα δάνεια



Σε νέα παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών για το ζήτημα των δανείων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και επαγγελματιών προέβη ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Μετά την απάντηση που έλαβε στην Ερώτηση με α.π. 1512/11.9.13, από την οποία προκύπτει πως το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρνητικό στην παράταση της ισχύος των κρατικών εγγυήσεων στα δάνεια των εν ενεργεία πυρόπληκτων επιχειρήσεων και για το 2013 ο Γιώργος Κοντογιάννης κατέθεσε και νέα Ερώτηση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
            «… Η Κυβέρνηση οφείλει, παρά τους περιορισμούς που είναι δεδομένοι, να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους και να προσπεράσει τα εμπόδια αναφορικά με την παράταση ισχύος
της εγγύησης του Δημοσίου και της περιόδου χάριτος για τα πυρόπληκτα δάνεια. Κι αυτό γιατί ναι μεν οι παραπάνω μηχανισμοί δεν είναι μόνιμοι, ωστόσο οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών και ειδικά της Ηλείας όχι μόνο δεν μπόρεσαν να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν τις πυρκαγιές, αλλά ακριβώς πάνω στη φάση της ανάκαμψης βρέθηκαν στη δίνη της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα σήμερα, οι περισσότερες εξ αυτών να παλεύουν οριακά να επιβιώσουν σε ένα άκρως αντίξοο περιβάλλον.
            Συγκεκριμένα ζητούμε να δοθεί η έγκριση προς τις τράπεζες να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων, μεταθέτοντας τοκοχρεωλυτικές δόσεις των ετών 2013 και 2014 μετά το τέλος της συμβατικής περιόδου του δανείου χωρίς την εγγύηση του Δημοσίου, όπως αυτό εξάλλου γίνεται στην τρέχουσα τραπεζική πρακτική για όλα τα δάνεια για τα οποία ο δανειολήπτης αιτείται την αναδιάρθρωση δανείου με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητάς του.

Κατόπιν τούτον ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν από το Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης, να δοθεί η δυνατότητα μετάθεσης των τοκοχρεωλητικών δόσεων των ετών 2013 και 2014, στο τέλος της συμβατικής λήξης κάθε δανείου, ώστε να στηριχθούν οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου