Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

15 προτάσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη στήριξη των κοινωνικά αδυνάμων - Ομιλία στη Βουλή





Τις προτάσεις του αναφορικά με την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη στήριξη των κοινωνικά αδυνάμων διατύπωσε κατά τη διάρκεια ομιλία του στη Βουλή ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε από τις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Όπως αναφέρει ο Γιώργος Κοντογιάννης, σε ένα περιβάλλον που οι κοινωνικές δομές παρουσιάζουν ρωγμές και που οι οικονομικά αδύναμοι είναι ανίσχυροι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης, η πολιτεία οφείλει να αναπτύξει κοινωνικές πολιτικές, οι οποίες θα έχουν διπλό στόχο: Από τη μία θα προστατεύουν τους πολίτες κι από την άλλη θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε όλους εκείνους
που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις και εξωθούν τους κοινωνικά κατατρεγμένους στα άκρα. Σε περιόδους κρίσης η κοινωνική πρόνοια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αντίθετα προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη, καθώς διαφορετικά δεν θα υπάρχει κοινωνική συνοχή που αποτελεί προϋπόθεση για πολιτική σταθερότητα και τη βάση για την πρόοδο της χώρας.
Οι προτάσεις του Γιώργου Κοντογιάννης ως προς την αντιμετώπιση της φτώχειας και την αναγκαία ενίσχυσης της αγοράς, είναι οι εξής:
1.    Το κράτος να πληρώσει τα χρέη του στους ιδιώτες και να διευρυνθεί η διαδικασία του συμψηφισμού καθώς σήμερα ισχύει μόνο για το στενό δημόσιο τομέα.
2.    Να στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που προσφέρουν τις περισσότερες από τις θέσεις εργασίας της αγοράς και με ρυθμίσεις για χρέη προς το δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία για όσες εξ αυτών είναι υγιείς.
3.    Να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Αποθεματικό Κεφάλαιο για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ (σαν επασφάλιστρο κινδύνου) για τις περιπτώσεις εκείνες που οι εργαζόμενοι πληρώνουν κανονικά τις εισφορές στο ΙΚΑ και οι επιχειρήσεις που δουλεύουν χρεοκοπούν, χωρίς να καλύψουν μέρος των ενσήμων των εργαζομένων.
4.    Να υπάρχει απευθείας πρόσβαση στο σύστημα υγείας για τα παιδιά, ανεξαρτήτως της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι γονείς (άνεργοι, χρωστούν στα Ταμεία, εφορία κλπ.).
5.    Να θεσπιστούν προγράμματα απασχόλησης (vouchers) για ανέργους και άνω των 30 ετών.
6.    Να θεσπιστούν προγράμματα εργασίας μέσω ΕΣΠΑ για τους χρόνια πάσχοντες και να δοθεί η δυνατότητα εξαγοράς ενσήμων σε όσους εξ αυτών έχουν εργαστεί ένα διάστημα χωρίς να έχουν συμπληρώσει το κατώτερο όριο των 4.500 ενσήμων.
7.    Να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία, με μείωση των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% και κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για νέες επιχειρήσεις και για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω από 30 ετών.
8.    Να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης, όπως επίσης και σε αγαθά και υπηρεσίες που συνιστούν τους πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας 
9.    Να δοθούν κίνητρα (πχ επιδότηση για την αγορά ζώων, κεφαλαίων κλπ) σε ανέργους που κατέχουν γη, όχι μόνο για να ξεκινήσουν αγροτικές εργασίες αλλά και να τις συνεχίσουν.
10.   Ο ΟΑΕΔ να συμβαδίζει με τις κοινωνικές συνθήκες και να λειτουργήσει και ενημερωτικά για τους ανέργους. πχ να υπάρχουν πίνακες ενημέρωσης με θέσεις εργασίας (ακόμη και στον πρωτογενή τομέα) στους χώρους που δίνονται τα συσσίτια από τους Δήμους και τις εκκλησίες.
11.   Να μετατραπούν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια του Δημοσίου και της Εκκλησίας σε υποτυπώδεις ξενώνες που θα προσφέρουν στέγη σε εκατοντάδες αστέγους.
12.  Η Εκκλησία, με την αιγίδα και τη συνεργασία της πολιτείας, θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην στήριξη των κοινωνικά αδυνάμων, μέσω  (εκτός των άλλων) της δημιουργίας ενός λαχείου κοινωνικής αλληλεγγύης, του οποίου τα έσοδα θα διατίθενται σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη
13.   Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταγράψει την εγκαταλελειμμένη ιδιωτική περιουσία στην μεθόριο, και αφού έρθει σε επαφή με τους ιδιώτες, με επιδότηση της πολιτείας, να προχωρήσει σε μακροχρόνια μίσθωση των περιουσιών αυτών και να τις αποδώσει σε ανέργους, με την υποχρέωση όχι απλώς να παραμείνουν εκεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά και να καλλιεργούν τη γη ή να εκτρέφουν ζώα την αγορά των οποίων θα επιδοτήσει.
14.  Να μειωθούν τα στεγαστικά δάνεια που αφορούν στην πρώτη κατοικία δανειοληπτών με εισοδήματα κάτω από 30.000 € εφ’ όσον η αξία του ακινήτου είχε υπολογισθεί από 200.000 και κάτω με τιμές προ κρίσεως
15. Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πιστωτικών καρτών με μείωση επιτοκίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου