Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Σύσκεψη Υπουργών για το πρόβλημα της φράουλας ζητά ο Γιώργος Κοντογιάννης - Παράλληλα, κατέθεσε και καινοτόμες προτάσεις



 Τη σύγκληση σύσκεψης όλων των εμπλεκομένων φορέων (Υπουργών, Βουλευτών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραγωγών) για το ζήτημα της φράουλας, ζητά ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης, με επιστολή που απέστειλε προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Δημοσίας Τάξεως.
Παράλληλα, ο Γιώργος Κοντογιάννης κατέθεσε καινοτόμες και ρεαλιστικές προτάσεις για το πρόβλημα των εργατών γης, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση όλων των αρμοδίων εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, γιατί διαφορετικά είναι βέβαιο πως θα
προκύψουν και πάλι ανάλογα γεγονότα με όσα δραματικά συνέβησαν την άνοιξη στην Ηλεία.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Γιώργος Κοντογιάννης, οι προτάσεις που διατυπώνει μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία των κατάλληλων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που θα διασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον στις συγκεκριμένες καλλιέργειες (παραγωγούς, εργάτες, τοπικές οικονομίες-κοινωνίες). Συγκεκριμένα προτείνει:
  1. Να γίνει και πάλι προκήρυξη θέσεων εργασίας από τις Ομάδες Παραγωγών στον ΟΑΕΔ, μετά την άκαρπη πρώτη προσπάθεια που έγινε τον περασμένο Ιούνιο.
  2. Να ενημερωθούν για την προκήρυξη όλοι οι άνεργοι, σε ολόκληρη τη χώρα.
  3. Να ενημερωθούν όλοι όσοι σήμερα ζουν από τα συσσίτια της πολιτείας και της Εκκλησίας
  4. Να εξετασθεί το ενδεχόμενο να εργασθούν στην παραγωγή και συγκομιδή της φράουλας Σύριοι ή και Αιγύπτιοι που λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στις χώρες τους βρίσκονται ή θα βρεθούν νόμιμα στη χώρα μας. Πέρυσι στην Ελλάδα ήλθαν 9.000 Σύριοι και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού είχαν έλθει ακόμη 4.000 άτομα. Για να συμβεί αυτό και να εργάζονται νομίμως στη χώρα μας πολίτες των δύο αυτών χωρών απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος όπως προβλέπει ο Ν3907/11, άρθρο 37, παρ.5.
  5. Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους παραγωγούς να κατασκευάσουν ελαφρές λυόμενες εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία των εργατών τους, χωρίς τις συνήθεις γραφειοκρατικές και σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικές διατάξεις της πολεοδομίας. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο πριν την έναρξη της καλλιέργειας και να λαμβάνουν άδεια χρήσης μόνο για τον προαναφερθέντα σκοπό.
  6. Να εξετασθεί η δυνατότητα απορρόφησης από την ΕΕ κονδυλίων που αφορούν στην φιλοξενία εργατών γης από χώρες που βρίσκονται σε αναταραχή ή εμφύλιο πόλεμο, όπως είναι η Αίγυπτος και η Συρία.
  7. Αν χρειασθεί, επέκταση της διακρατικής συμφωνίας που υπάρχει με την Αίγυπτο για εργασία στη χώρα μας αλιέων και στους εργάτες γης, αλλά σε νέα βάση πιο ευνοϊκή για τη χώρα μας.

Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω προτάσεις έχουν κατατεθεί και στον Πρωθυπουργό με σχετική επιστολή στις 9 Ιουλίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου