Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Να προστατευθούν οι Έλληνες παραγωγοί κρέατος




Την εντατικοποίηση των ελέγχων αναφορικά με την προέλευση του πωλούμενου κρέατος ζητεί με αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Ο Γιώργος Κοντογιάννης επεσήμανε την ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως η ισχύουσα νομοθεσία και να επιβληθούν πρόστιμα στους παραβάτες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του πωλούμενου κρέατος και να προστατευθούν οι καταναλωτές από τυχόν εξαπατήσεις, αλλά και η ελληνική παραγωγή.
To πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η ΚΥΑ 282438/2009 (ΦΕΚ 631Β’/3.4.2009) προβλέπει ότι: «Η αναγραφή της καταγωγής-προέλευσης του πωλούμενου κρέατος στις ετικέτες των ζυγιστικών μηχανών, γίνεται ολογράφως ή με τη χρήση των κατωτέρω συντομογραφιών που περιέχονται σε παρενθέσεις και έχουν ως εξής: α) ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΕΛΛΗΝ.) για το κρέας που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφησαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα…. κλπ.».
Σύμφωνα με τους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ) (αρ. Α2/861/14.8.2013) η ΚΥΑ 282438/2009 εφαρμόζεται έως την 1η Ιανουαρίου 2014, οπότε θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις  της υπ. αριθμ. ΚΥΑ 412/8932 (ΦΕΚ 149/3.2.12).
Η ΚΥΑ 412/8932 προβλέπει ότι: «Για το βόειο, χοίρειο και αιγοπρόβειο κρέας, ως «καταγωγή-προέλευση» θεωρείται η χώρα στην οποία έχει γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί το ζώο ή η χώρα γέννησης του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας. Το αυτό ισχύει και για τα υποπροϊόντα αυτού, όπως το συκώτι. Από την αναγραφή της καταγωγής της καταγωγής εξαιρούνται τα κεφαλάκια αρνιών».
            Επειδή ωστόσο από το 2009 που εκδόθηκε η ΚΥΑ έως σήμερα έχουν παρουσιαστεί σημαντικές παρανομίες που αφορούν είτε στη μη αναγραφή της προέλευσης του κρέατος ή στην «ελληνοποίηση» κρεάτων προερχόμενων από άλλες χώρες,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1.    Έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι από το 2009 έως σήμερα ως προς την αναγραφή της καταγωγής-προέλευσης του πωλούμενου κρέατος στις αυτοκόλλητες ετικέτες των ζυγιστικών μηχανών, κι αν ναι ποια τα αποτελέσματά τους;
2.    Θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι μετά και την πρόσφατη έκδοση των κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ) (αρ. Α2/861/14.8.2013);
3.    Πώς μπορεί να θεωρείται ως ελληνικό το κρέας που προέρχεται από ζώα τα οποία μεγαλώνουν εντός ελληνικών κτηνοτροφικών μονάδων (και δεν είναι ελευθέρας βοσκής) με ζωοτροφές με προέλευση από ξένες χώρες; Θα ληφθούν μέτρα ώστε τα ζώα που δεν εκτρέφονται με ελληνικές ζωοτροφές να μη θεωρούνται ελληνικής παραγωγής;
4.    Σε ποιους ελέγχους και με ποια αποτελέσματα προβαίνει το αρμόδιο Υπουργείο για τον έλεγχο της ποιότητας των εισαγόμενων ζωοτροφών (να μην στηρίζονται σε μεταλλαγμένες ουσίες) με τις οποίες εκτρέφονται ζώα που προωθούνται στην αγορά ως ελληνικά;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου