Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Μέτρα και αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό



Για τις αποζημιώσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού ενημέρωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος τον Βουλευτή Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργό Απασχόλησης Γιώργο Κοντογιάννη, ο οποίος συνυπέγραψε σχετική Ερώτηση μαζί με 28 Βουλευτές της ΝΔ. Η Ερώτηση είχε κατατεθεί με πρωτοβουλία του Βουλευτή Πέλλας κ. Ι.Τζαμτζή.
Υπενθυμίζεται ότι οι Βουλευτές στην ερώτησή τους επισήμαναν τις επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού στην κτηνοτροφία και ζητούσαν να ληφθούν μέτρα προστασίας για τα υγιή ζώα και τις κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ παράλληλα τόνιζαν πως πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις για την απώλεια τόσο του ζωϊκού κεφαλαίου όσο και για τις ποσότητες γάλακτος, που έμμεσα αλλά αναπόφευκτα χάνονται.
Ο αναπληρωτής Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων αναφέρει, μεταξύ άλλων τα εξής:

1. O καταρροϊκός πυρετός αποτελεί νόσο που μεταδίδεται μόνο μέσω ειδικού τύπου σκνίπας (ξενιστής), ο οποίος μεταδίδει τον ιό από ζώο σε ζώο.
2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει ειδική νομοθεσία για την εκρίζωση της νόσου, την οποία η χώρας μας εφαρμόζει μέσω των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
3. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθμ.432/20486/14.2.14 ΚΥΑ προβαίνει:
·         Στην αποζημίωση ζώων, τα οποία έχουν, αποδεδειγμένα, προσβληθεί από τη νόσο και
·         Στη χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων για την αγορά εντομοαπωθητικών, τα οποία χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου μέσω του ξενιστή.
Για την κάλυψη των πληρωμών αποζημίωσης των ζωονόσων μεταξύ των οποίων τη ευλογιά και ο καταρροϊκός πυρετός των αιγοπροβάτων έχει ήδη κατανεμηθεί το ποσό των 11.499.978 ευρώ (4.999.978 ευρώ τον Ιούλιο, 6.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο) και σημαντικά ποσά πληρωμών έχουν γίνει ήδη στους κτηνοτρόφους των οποίων το ζωϊκό κεφάλαιο έχει πληγεί από τις νόσους αυτές. Σημειώνεται ότι ακολουθεί νέα κατανομή ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό.
4.        Οι απώλειες των αιγοπροβάτων από τον καταρροϊκό πυρετό δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
5.        Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προχωρήσει σε σειρά στοχευμένων ενεργειών πχ ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους κτηνοτρόφους στην νέα Κοινοτική Αγροτική Πολιτική που θα ισχύσει από 1-1-2015.
6.        Το Υπουργείο έχει εγκρίνει έγκαιρα τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τους ψεκασμούς.
7.        Αναφορικά με την εφαρμογή εμβολιακών προγραμμάτων επισημαίνεται ότι, το θέμα εξετάζεται με την δέουσα προσοχή και πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους επιστήμονες και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
8.  Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πέραν τον τοπικών συσκέψεων, πραγματοποίησε στις 23.10.2014, ευρεία σύσκεψη των κτηνιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου.
9.        Ολοκληρώθηκε το πλαίσιο και οι σχετικές εγκύκλιοι τόσο προς τις περιφερειακές υπηρεσίες όσο και προς τους Δήμους της χώρας για την ταφή θανόντων ζώων.
10.    Τέλος, έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες στον ΕΛΟΓΑΚ για την στενή παρακολούθηση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος ανά αιγοπροβατροφική μονάδα, ώστε να υπάρχουν ακριβή στοιχεία της επίδρασης του καταρροϊκού πυρετού στη νέα παραγωγική περίοδο που αρχίζει από τον Νοέμβριο 2014 και λήγει στο τέλος της άνοιξης του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου