Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Στη μνήμη του Αθανάσιου Κανελλόπουλου



Ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα για την Ελλάδα και για όλους εμάς του Ηλείους φωτεινό παράδειγμα πολιτικού ανδρός.
Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του και ως δημοσιογράφος αλλά και στη Γραμματεία Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, πριν εμπλακώ με την ενεργό πολιτική.
Είχα λοιπόν την ευκαιρία να διαπιστώσω όχι μόνο την ευφυΐα, τη διορατικότητα, την προοδευτική και ταυτόχρονα συγκροτημένη πολιτική του σκέψη αλλά και όλες τις πτυχές του χαρακτήρα του που συγκροτούσαν τη χαρισματική προσωπικότητά του.
Είναι γνωστό πως ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος ήταν ένας άνθρωπος με χιούμορ, που αυτοσαρκαζόταν συχνά. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φράσεις και οι παρεμβάσεις του στη Βουλή που έχουν μείνει στην κοινοβουλευτική ιστορία.
Πολυσχιδής προσωπικότητα, συμμετείχε στην εθνική αντίσταση και εργάστηκε με συνέπεια και αφοσίωση σε όποια θέση κι αν ανέλαβε. Ήταν πολυγραφότατος, με σημαντική προσφορά στα ελληνικά γράμματα, αλλά και στην ελληνική δημοσιογραφία.
Στη λογική του υπερίσχυε ο ρεαλισμός και η αμεσότητα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν μου ζήτησε να γράψω κάτι και είχα την νεανική αφέλεια να τον ρωτήσω: «Πότε το θέλετε κ. υπουργέ;».
«Χθες», ήταν η κοφτή απάντησή του, η οποία, όμως με κινητοποίησε και με δίδαξε ότι η ταχύτητα είναι προσόν στη δημοσιογραφία.
Ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος δεν ήταν μόνο πολιτικός αλλά και πνευματικός άνθρωπος, συνδυασμός μοναδικός, που μεγεθύνει την απουσία του, ειδικά αυτό το δύσκολο διάστημα για τη χώρα μας, όπου απουσιάζουν από το Κοινοβούλιο πνευματικές προσωπικότητες που έχουν ως βίωμά τους ότι το χρέος προς την πατρίδα και τη δημοκρατία υπερτερούν οιασδήποτε άλλης υποχρέωσης.
Βαθιά δημοκρατικός έλεγε συχνά ότι «χαρακτηριστικό της δημοκρατίας είναι η αμοιβαία ανοχή» και τασσόταν υπέρ ενός πολιτικού διαλόγου που θα διεξάγετο με αμοιβαίο σεβασμό στον οποίο – όπως έλεγε- δεν θα υπάρχουν εχθροί, αλλά διαλεκτική πολυφωνία.
Παρέμεινε στην ενεργό πολιτική για περισσότερα από 30 χρόνια, καθώς οι πολίτες της Ηλείας αναγνώρισαν την προσφορά του και τη σημαντική προσωπικότητά του.
Κλείνοντας θέλω να υπενθυμίσω πως πάνω στον τάφο του αναγράφεται η φράση «Αναλίσκεσθε εν τω υπηρετείν», την οποία ο ίδιος είχε διατυπώσει το 1988.  Η φράση αυτή συμπυκνώνει τον τρόπο σκέψης του Αθανασίου Κανελλοπούλου και είναι ενδεικτική της προσωπικότητας και του ήθους που τον διέκρινε.
            Θα επαναλάβω, δε, την πρόταση που είχα καταθέσει και εγγράφως στον Πρόεδρο της Βουλής, για αποκατάσταση της προτομής του Αθανασίου Κανελλοπούλου στο Επαρχείο του Πύργου, η οποία καταστράφηκε από βανδάλους.
            Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως κοινοβούλιο αλλά και ως πολίτες αυτού του τόπου είναι σε συνεργασία με το Δήμο Πύργου να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του μνημείου, τιμώντας έτσι τη μνήμη ενός ανθρώπου που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου