Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Υλοποιείται το πρόγραμμα για δωρεάν διανομή τροφίμων σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες



Την υλοποίηση προγράμματος ύψους 330,5 εκατ. ευρώ (με χρηματοδότηση της Ε.Ε) που θα διανέμει στοχευμένα υλική βοήθεια σε περίπου 62.000 νοικοκυριά, προαναγγέλλει ο Υπουργός Εργασίας, απαντώντας σε Ερώτηση 25 Βουλευτών της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ηλείας και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Στην Ερώτηση, που έχει κατατεθεί με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ημαθίας Λάζαρου Τσαβδαρίδη oι ερωτώντες Βουλευτές επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων από την ΕΕ αποτελεί σημαντική στήριξη για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ειδικά εν μέσω της οικονομικής κρίσης, και ζητούν να διασφαλιστούν εγκαίρως τα αναγκαία κονδύλια για τη συνέχισή του καθώς επίσης και να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους.
Όπως αναφέρει ο Υπουργός Εργασίας: «Οι υπηρεσίες του Υπουργείου υπέβαλαν στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από το άρθρο 7 του Κανονισμού, το Επιχειρησιακό Σχέδιο Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, στο οποίο έχουν καθοριστεί, τόσο το εισοδηματικό κριτήριο για τον προσδιορισμό των ομάδων στόχος, όσο και τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων που θα αναλάβουν την υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου.
Το Πρόγραμμα, το οποίο έχει προϋπολογισμό 330,5 εκ. ευρώ, θα διανέμει στοχευμένα υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης σε περίπου 62.000 νοικοκυριά, που αντιστοιχούν σε  περίπου 165.000
άτομα, καλύπτοντας το 1,7% του πληθυσμού και συμβάλλοντας κατά 36% στον εθνικό στόχο μείωσης της φτώχειας. Η επέκταση της στήριξης στα μέλη λοιπών κατηγοριών των νοικοκυριών (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι κλπ.) αυξάνει δυνητικά περίπου 200.000 ωφελούμενους.
Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο μέσω «Τοπικών Κοινωνικών Συμπράξεων», με ευθύνη διαχείρισης από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Οι «Τοπικές Κοινωνίες Σύμπραξης» θα έχουν την ευθύνη ταυτοποίησης των ωφελουμένων και διανομής-παρακολούθησης της υλικής βοήθειας και παροχής των συνοδευτικών υπηρεσιών.
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, θα στηρίξει επίσης τη διαμόρφωση από τους Κοινωνικούς Εταίρους ενός ενιαίου μηχανισμού συντονισμού, καταγραφής και αξιολόγησης Δωρεών, με τη μορφή «Συστήματος Συντονισμού Δωρεών», μέσω των οποίων θα εξασφαλιστεί συστηματική αξιοποίηση δωρεών από πολίτες, λοιπούς φορείς και επιχειρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου