Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Θέμα απομάκρυνσης του Πεδίου Βολής Παλαιοχωρίου θέτει και πάλι ο Γιώργος Κοντογιάννης



Την επανεξέταση του πάγιου αιτήματος κατοίκων της περιοχής των Δήμων Πηνειού και Ήλιδας για απομάκρυνση του Πεδίου Βολής Παλαιοχωρίου, αλλά και τη λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα ατυχήματα, ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Ο Ηλείος Βουλευτής επισημαίνει πως η λειτουργία του Πεδίου Βολής ελλοχεύει κινδύνους για την περιοχή και τους κατοίκους και αποτελεί αντικίνητρο για οποιαδήποτε τουριστική επενδυτική δραστηριότητα.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η λειτουργία του Πεδίου Βολής Παλαιοχωρίου είναι αδιαμφισβήτητο ότι ελλοχεύει κινδύνους, οι οποίοι έγιναν ιδιαίτερα αντιληπτοί μετά τα ατυχήματα που συνέβησαν το καλοκαίρι, όταν βλήμα αεροσκάφους έσπασε τον αγωγό του ΤΟΕΒ Σαβαλίων και λανθασμένη βολή κατέπεσε δίπλα σε καντίνα στην παραλία Παλαιοχωρίου.
            Παράλληλα, και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι σημαντική, καθώς, όπως καταδεικνύει παλαιότερο πορίσματα του ΤΕΕ, η περιοχή στο πεδίο βολής Παλαιοχωρίου Ηλείας, η οποία προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000, έχει δεχτεί σημαντικές επιβαρύνσεις από τη λειτουργία του πεδίου βολής. Στο πόρισμα καταγράφεται η όχληση της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής. Επίσης, σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στην παράκτια ζώνη αλλά και στο βυθό, καθώς τα υπολείμματα των βολών δεν συλλέγονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάβρωση του βυθού και την αλλοίωση της ποιότητας των υδάτων στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα ψάρια.
            Επίσης, καθώς η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί ζητούμενο για την Ηλεία, η λειτουργία του πεδίου βολής είναι αντικίνητρο για οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα αυτό. Είναι δε σημαντικό να αναφερθεί ότι σε απόσταση 6χλμ βρίσκεται ένα εκ των σημαντικότερων ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, που προορίζεται για τουριστική αξιοποίηση.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Θα εξετάσετε το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του πεδίο βολής από την συγκεκριμένη περιοχή;
  2. Θα εξετάσετε το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού των ορίων εκτέλεσης των ασκήσεων κατά τους θερινούς μήνες ή ανάληψης από μέρους σας κάποιας άλλης πρωτοβουλίας, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα να επαναληφθούν ατυχή συμβάντα όπως τα προαναφερθέντα;
  3. Ποια μέτρα θα ληφθούν για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής;».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου