Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Να γίνει ρύθμιση των στεγαστικών δανείων των τσιγγάνων



            Να γίνει ρύθμιση των στεγαστικών δανείων των τσιγγάνων ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών Βουλευτές της ΝΔ μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης. Η Ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Τρικάλων κ. Μ. Ταμήλου.
            Οι ερωτώντες Βουλευτές ζητούν να ενταχθούν τα στεγαστικά δάνεια με εγγύηση Δημοσίου που δόθηκαν στους τσιγγάνους στις ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων» και να αντιμετωπιστεί η περίπτωσή τους με ευνοϊκό τρόπο, καθώς πρόκειται για ευπαθή κοινωνική ομάδα.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

            «Το Υπουργείο Εσωτερικών, κατά την περίοδο 2003 – 2008 ενέκρινε άτοκα δάνεια, με την εγγύηση του Δημοσίου, με στόχο την στεγαστική αποκατάσταση πολύτεκνων οικογενειών τσιγγάνων. Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν 8.000 αιτήσεις για όλη τη χώρα και χορηγήθηκε μέσω Τραπεζών το ποσό των 60.000 € ανά δικαιούχο.
            Με τα δάνεια αυτά ικανοποιήθηκε περίπου το 50% των αιτήσεων και επιλύθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό, το στεγαστικό πρόβλημα χιλιάδων άστεγων τσιγγάνων. Η αποπληρωμή των δανείων γίνεται σε 22 έτη εκ των οποίων, τα δύο έτη αποτελούσαν περίοδο χάριτος.
            Η οικονομική κρίση και η κατακόρυφη πτώση του εμπορίου, έπληξε περισσότερο από όλους τους τσιγγάνους με αποτέλεσμα, το σύνολο εξ αυτών να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
            Θεωρούμε δεδομένη την υπαγωγή των στεγαστικών δανείων των τσιγγάνων στην ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», όμως η περίπτωσή τους θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με ευνοϊκό τρόπο, λαμβανομένης υπόψη ότι αποτελούν μία ευπαθή κοινωνική ομάδα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Πώς προτίθεται η Κυβέρνηση να ρυθμίσει τα στεγαστικά δάνεια των τσιγγάνων;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου