Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Θέμα: Εξαγορά ενσήμων για όσους απασχολήθηκαν μέσω των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage)



Για περίπου μια δεκαετία ως το 2009, πάνω από 120.000 άτομα απασχολήθηκαν στο δημόσιο μέσω των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage). Σημειώνεται ότι οι απασχολούμενοι στα stage δεν λάμβαναν ένσημα και αμείβονταν περίπου με 500 ευρώ.
Με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 885/14, ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι σε προγράμματα stage τη διαφορά του δικού τους μισθού έναντι των τακτικών υπαλλήλων της ίδιας θέσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ζήτημα επαναπρόσληψής τους. Ακόμα, τίθεται και ζήτημα αναγνώρισης των ημερών εργασίας στο ΙΚΑ, καθώς όπως αναφέρει η Απόφαση δεν επρόκειτο για περίοδο μαθητείας αλλά για σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Ωστόσο, και παράλληλα με την δικαστική έκβαση της υπόθεσης, θα ήταν σκόπιμο να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα σε όσους απασχολήθηκαν μέσω stage να εξαγοράσουν, εφ’ όσον το επιθυμούν, τα ένσημα για το χρονικό διάστημα που εργάζονταν υπό το συγκεκριμένο καθεστώς, είτε για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο βαθμό στην υπαλληλική κλίμακα του Δημοσίου, είτε για να προσμετρηθούν στα προαπαιτούμενα για συνταξιοδότηση. Μια τέτοια ενέργεια θα διευκολύνει τους ασφαλισμένους και σίγουρα θα επιφέρει έσοδα στο Δημόσιο.


Κατόπιν τούτων Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός (Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας):



Θα εξετάσετε την πρόταση να δοθεί η δυνατότητα σε όσους απασχολήθηκαν μέσω stage να εξαγοράσουν, εφ’ όσον το επιθυμούν, τα ένσημα για το χρονικό διάστημα που εργάζονταν υπό το συγκεκριμένο καθεστώς;


  24.6.2014                                                                        Ο ερωτών Βουλευτής
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου