Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Να ληφθούν νέα μέτρα για τη διευκόλυνση των οφειλετών στον ΟΑΕΕ - Όχι σε κατασχέσεις- Πρόταση για αύξηση των δόσεων του διακανονισμού των χρεών



           
Να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση των οφειλετών στον ΟΑΕΕ, με κυριότερη πρόταση την αύξηση του αριθμού των δόσεων του διακανονισμού των χρεών, ζητεί ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας.
            Ο Γιώργος Κοντογιάννης επεσήμανε πως οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Οργανισμό ξεπερνούν πλέον τις 250.000. Στην Ηλεία ένας στους δύο εμπόρους αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές του προς τον ΟΑΕΕ ενώ αρκετοί από εκείνους οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε ρύθμιση την έχασαν καθώς δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ο βασικότερος λόγος που οι περισσότεροι οφειλέτες αδυνατούν να υπαχθούν ή να είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις είναι ο μικρός αριθμός των προβλεπόμενων δόσεων. Ο Ηλείος Βουλευτής προτείνει να υπάρξει δυνατότητα διακανονισμού σε περισσότερες δόσεις όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

            Παράλληλα, ως προς το ζήτημα των κατασχέσεων το οποίο ανέκυψε μετά την αποστολή ειδοποιητηρίων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προς τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, ο Γιώργος Κοντογιάννης ζητεί από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα διευκολύνουν τους οφειλέτες ώστε να προχωρήσουν σε διακανονισμό με στόχο να αποφευχθούν οι κατασχέσεις.
            Ο Γιώργος Κοντογιάννης θέτει επί τάπητος και τις προστάσεις της ΓΣΒΕΕ, οι οποίες είναι οι εξής:
Πρώτον, πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των οφειλών καθώς και τη μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου με ταυτόχρονη ελεύθερη επιλογή κλάσης, μέτρα τα οποία μπορεί να ωφελήσουν καθοριστικά το ταμείο του ΟΑΕΕ, ανακουφίζοντας παράλληλα τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων.
Δεύτερον, αποποινικοποίηση της μη εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ τονίζοντας ότι τις δυσμενείς συνέπειες από την μη καταβολή των βαρυνουσών εισφορών τους υφίστανται αποκλειστικά οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι (διακοπή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αδυναμία λήψεως σύνταξης, έλλειψη ασφαλιστικής ενημερότητας κ.λ.π.).
            Με δεδομένο ότι ο ΟΑΕΕ παρουσιάζει έλλειμμα, o Γιώργος Κοντογιάννης ζητεί από τον Υπουργό Εργασίας να εξετάσει τόσο την πρόταση για αύξηση του αριθμού των δόσεων καταβολής των οφειλόμενων εισφορών (είναι προτιμότερο να υπάρχει έστω και αργή εισροή εσόδων από τον να μην υπάρχει καθόλου), όσο και τις προαναφερθείσες προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ, οι οποίες στρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου