Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Να ισχύσει το νέο σύστημα μετεγγραφών στα Πανεπιστήμια και για εισακτέους προηγούμενων ετών



            Να ισχύσει το νέο σύστημα μετεγγραφών στα Πανεπιστήμια, όπως ορίζεται από το Νόμο 4264/2014, και για προηγούμενα έτη πριν το 2013-2014 ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας Βουλευτές της ΝΔ μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ηλείας και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης. Η Ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή.
            Oι Ερωτώντες Βουλευτές επισημαίνουν πως με αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθεί μια σημαντική αδικία, καθώς το εισοδηματικό κριτήριο που τώρα πλέον καταργείται δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες όχι, ανάλογα με το έτος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
            Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 «Στο άρθρο 53 του ν 4264/2014 δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς θέσης εισαγωγής των πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα Πανεπιστημίου ή ΑΕΙ, ανεξάρτητα από εισοδηματικά κριτήρια. Η ρύθμιση αυτή ήρθε να διορθώσει το προηγούμενο καθεστώς, καθώς πολλές οικογένειες αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά για να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη από αυτή της κύριας κατοικίας τους. Όμως, η ρύθμιση αντί να διορθώνει την αδικία, την εντείνει, αφού αφορά στους επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2013-2014 και εντεύθεν.
Δυστυχώς δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση και οι εισακτέοι των προηγούμενων ετών και οι  οικογένειες  τους.
Αποτέλεσμα ήταν πολλά παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών αλλά και οικογενειών που ανήκουν στις λοιπές ειδικές κατηγορίες να φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις, τη στιγμή κατά την οποία οι γονείς τους δεν μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν στην επιβάρυνση αυτή, ενώ άλλα παιδιά απλώς να έχουν εγγραφεί και να αδυνατούν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματά τους.
            Ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:
Προτίθεστε να επεκτείνετε τη ρύθμιση για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής των πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών και στους εισακτέους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των προηγούμενων ετών;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου