Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Όχι αποφάσεις ερήμην της Ηλείας για το Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων - Να ξεκαθαρίσει τη στάση της η Περιφέρεια





Να ξεκαθαρίσει τη στάση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Α. Κατσιφάρας ως προς την έδρα του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων ζητεί και πάλι ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ηλείος Βουλευτής είχε αποστείλει αρχικά επιστολή επί του θέματος στον κ. Κατσιφάρα στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, για την οποία ουδέποτε έλαβε απάντηση και για το λόγο αυτό επανέρχεται με νέα επιστολή καθώς από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της Ηλείας προκύπτει ότι ερήμην του Νομού μας κινούνται διαδικασίες για να τοποθετηθεί τελικά το Δημοπρατήριο στην Αχαΐα.
            Ο Γιώργος Κοντογιάννης επισημαίνει πως οι αποφάσεις και οι πρωτοβουλίες της περιφερειακής διοίκησης πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία περιφερειακής συνείδησης, περισσότερο δε όταν υπάρχουν ενδοπεριφερειακές οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Είναι βέβαιο πως προς αυτή την κατεύθυνση δεν συμβάλει η πρόθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να κατασκευάσει Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων με έδρα την Αχαΐα.

            Ο Ηλείος Βουλευτής παραθέτει τα εξής επιχειρήματα ως προς την αναγκαιότητα δημιουργίας του Δημοπρατηρίου στην Ηλεία:
            Πρώτον, η οικονομία του Νομού Ηλείας στηρίζεται στην αγροτική και τουριστική ανάπτυξη, ενώ αντίθετα ο Νομός Αχαΐας έχει το προτέρημα να διαθέτει και άλλες οικονομικές πηγές που απορρέουν από τον αριθμό των υπηρεσιών που διαθέτει αλλά και από τις εν γένει δραστηριότητες του πληθυσμού, όπως εμπόριο, μεταφορές κλπ.
            Δεύτερον, για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να κατασκευαστεί σε περιοχή που να ελαχιστοποιεί τις μετακινήσεις των αγροτών.
            Τρίτον, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η προεργασία που έχει γίνει από τους αρμόδιους φορείς της Ηλείας αλλά και το γεγονός ότι η κατασκευή του Δημοπρατηρίου εντός της Ηλείας και όχι μακριά από τις περιοχές της Αχαΐας που παράγουν αγροτικά προϊόντα (καρπούζια, φράουλες) θα ήταν πιο λειτουργική και θα συνέβαλε στην επιδίωξη για αποδυνάμωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων (καλύτερη κατανομή του οικονομικού πλούτου και δημιουργία περιφερειακής συνείδησης).
            Τέταρτον, η κατασκευή του Δημοπρατηρίου στην Ηλεία θα αποκαθιστούσε σε ένα βαθμό τις αδικίες σε βάρος του Νομού μας, καθώς στο πρόσφατο διάστημα η Ηλεία έχει πληγεί από πολλές αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης με τις οποίες μετακινούνται στο περιφερειακό αστικό κέντρο της Πάτρας μια σειρά υπηρεσιών.
            Πέμπτον, η κατασκευή του Δημοπρατηρίου εντός των ορίων της Ηλείας θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στην δημιουργία έργων υποδομής προς το χώρο που θα επιλεγεί τελικά ως έδρα του Δημοπρατηρίου.
Κλείνοντας την επιστολή του ο Γιώργος Κοντογιάννης καλεί τον Περιφερειαρχή κ. Κατσιφάρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε να μην αδικηθεί ο Νομός μας, προς όφελος όμως και της οικονομίας και των αγροτών ολόκληρης της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου