Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Δίκαιη κατανομή των βαρών και αναπτυξιακή προοπτική τα «κλειδια» για ένα επιτυχημένο φορολογικό σύστημα -- Ομιλία Κοντογιάννη στη Βουλή






Την ανάγκη δημιουργίας ενός φορολογικού συστήματος που να μπορεί να συγκεράσει δύο στοιχεία πρώτον, να οδηγεί στην αύξηση των εσόδων του κράτους με βάση όμως την αρχή της δικαιοσύνης και της ίσης κατανομής βαρών και δεύτερον, να είναι αποδοτικό, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική και να στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων, επεσήμανε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης κατά την ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το φορολογικό σύστημα.
Ακολουθούν βασικά σημεία της ομιλίας:

·         Για μισθωτούς-συνταξιούχους
H φοροδοτική ικανότητα του ελληνικού λαού έχει εξαντληθεί. Κι όμως πάλι το μεγάλο βάρος πέφτει στους μισθωτούς και στα μεσαία εισοδήματα. Με το παρόν νομοσχέδιο μόνο  οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ με την προϋπόθεση ότι συγκεντρώνουν αποδείξεις το ύψος των οποίων φτάνει στο 25% του εισοδήματος που δηλώνουν. Εάν δεν προσκομίσουν τις αποδείξεις όχι μόνο χάνουν την έκπτωση φόρου, αλλά τους επιβάλλεται και επιπλέον πρόσθετος φόρος 22% για το ποσοστό των αποδείξεων που τους λείπει. Με δεδομένο το γεγονός ότι τα περισσότερα νοικοκυριά βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω των μειωμένων εισοδημάτων, του υψηλού κόστους ζωής και των επιβαλλόμενων από το κράτος εισφορών, είναι σχεδόν βέβαιο πως ελάχιστοι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το ποσό των αποδείξεων που απαιτείται. Αποτέλεσμα θα είναι να «τιμωρηθούν» όχι γιατί δεν θέλουν να καταναλώσουν αλλά γιατί δεν μπορούν να καταναλώσουν. Κύριε Υπουργέ πρόκειται για μία αδικία που πρέπει να δείτε στην πορεία και να διορθωθεί.
Επίσης πως είναι δυνατόν να υπάρχει διαφορετική φορολόγηση για ίδια ποσά ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος, μερίσματα, ενοίκια, τόκους καταθέσεων κ.λπ. και τελικά πάλι ο μισθωτός να πληρώνει το μεγαλύτερο φόρο.
·         Να στηριχθεί η κατανάλωση
Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει και αποδεικνύεται περίτρανα με την περίπτωση πετρελαίου είναι πως η υψηλή φορολόγηση συνεπάγεται μείωση στην κατανάλωση και κατά συνέπεια όχι μόνο δεν υπάρχει αύξηση των κρατικών εσόδων αλλά και μείωσή τους.
Στο πλαίσιο της αναγκαιότητας να στηριχθεί η αγορά δώστε κίνητρα ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση και κάντε πράξη την υπόσχεσή μας για μείωση του ΦΠΑ σε τομείς που αφορούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης ή υπηρεσίες που έχουν σχέση με την καθημερινότητά μας, όπως η εστίαση, γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και στον τουρισμό.
·         Για τους αγρότες
Ένας άλλος πυλώνας για την ενίσχυση της χώρας είναι και ο αγροτικός τομέας. Όμως η φορολόγηση με 13% μόνο προς την κατεύθυνση των αγροτών δεν στρέφεται. Δεν είναι λογικό να φορολογούμε αυστηρά έναν τομέα της οικονομίας την ίδια ώρα που προτρέπουμε ανέργους να επιστρέψουν σε αυτόν. Ούτε είναι λογικό για το οικονομικό έτος 2014 για το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση να εφαρμόζεται η κλίμακα μισθωτών-συνταξιούχων, δηλαδή συντελεστής φορολόγησης 22%. Αντιαναπτυξιακή θεωρώ ότι είναι και η φορολόγηση των μέσων αγροτικής παραγωγής καθώς άλλο πράγμα είναι να φορολογείς το οικονομικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τα μέσα παραγωγής, γεγονός θεμιτό και λογικό και άλλο να φορολογείς τα ίδια τα μέσα.
·         Στόχος η ανάπτυξη
Βασικό ζητούμενο αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Για το λόγο αυτό οφείλουμε άμεσα να λάβουμε μέτρα που θα διαμορφώσουν ένα σταθερό και φιλικό επενδυτικό περιβάλλον.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει να καταργηθούν όσα αντικίνητρα εμποδίζουν τις επενδύσεις και να ληφθούν πρωτοβουλίες όπως: Πρώτον, επέκταση της υφιστάμενης νομοθεσίας fast track και σε χαμηλότερου ύψους επενδύσεις. Δεύτερον, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης και σε αγαθά και υπηρεσίες που συνιστούν πυλώνες της στρατηγικής ανάδειξης της χώρας. Τρίτον, θέσπιση σταθερού φορολογικού συστήματος για μία δεκαετία με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέταρτον, λιγότεροι φόροι ώστε να τους πληρώνουν όλοι. Να γίνει το συντομότερο μείωση και σταθεροποίηση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων στο 20% με ταυτόχρονη εξάντληση στην πηγή του φόρου επί των μερισμάτων και στη συνέχεια να γίνουν αντίστοιχα χαμηλοί συντελεστές στο εισόδημα από εργασία. Πέμπτον, σύνδεση αναπτυξιακών μέτρων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ιδίως για τους νέους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γιώργος Κοντογιάννης επεσήμανε πως ο ελληνικός λαός, παρότι έχει φτάσει στα όριά του, έχει επιδείξει μία απίστευτη ανοχή γιατί βλέπει ότι πέρα από αυτή την Κυβέρνηση δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, δεν υπάρχει ελπίδα για τη χώρα. «Με τις πολιτικές που θα αναπτύξουμε στη φετινή χρονιά ο λαός θέλει να δει να μπαίνει τέλος στην ατιμωρησία και τη φοροδιαφυγή αλλά και ένα φρένο στην ανεργία. Πιστεύω ότι στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση ότι θα τα καταφέρουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου