Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηλείας




Την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ηλείας, ώστε να μην επαναληφθούν τα καταστροφικά φαινόμενα που έπληξαν το Νομό τις προηγούμενες ημέρες λόγω της υπερχείλισης του Αλφειού, ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Ο Γιώργος Κοντογιάννης επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει ειδική μέριμνα για συγκεκριμένες κατηγορίες πληγέντων, ενώ παράλληλα ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να δοθεί οριστική λύση στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που παρουσιάζει ο Αλφειός ποταμός.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Τεράστιες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στην Ηλεία από την υπερχείλιση του Αλφειού ποταμού, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Τα ορμητικά νερά κάλυψαν τις παρόχθιες περιοχές με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιέργειες και αγροτικές εκτάσεις, αποθήκες, ακόμα και κατοικίες. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης οι Δήμοι Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ολυμπίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ξεκίνησε ήδη η διαδικασία αυτοψίας και καταγραφής των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.
Ωστόσο, η κρισιμότητα της κατάστασης και η έκταση των ζημιών απαιτεί τη λήψη επί πλέον μέτρων που αφορούν τόσο στην αποζημίωση των πληγέντων όσο και στην αποτροπή της επανάληψης του φαινομένου.
Συγκεκριμένα, απαιτείται να ληφθούν ειδικά μέτρα για τις εξής περιπτώσεις:
·         Υπάρχουν καλλιέργειες, όπως το τριφύλλι, που δεν καλύπτονται στη διαδικασίες του ΕΛΓΑ καθώς δεν βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής, με αποτέλεσμα η αποζημίωση των αγροτών να είναι αμφίβολη.
·         Υπάρχουν χωράφια που παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού ή γέμισαν με αμμοχάλικα. Ωστόσο για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες τους από τα ΠΣΕΑ, θα πρέπει όλος ο Νομός να έχει υποστεί ζημιά 30%, ποσοστό που ούτε στη συγκεκριμένη περίπτωση υφίσταται και γενικά είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει.
·         Σε πολλά σημεία οι κοίτες του Αλφειού και του Ερύμανθου έχουν γεμίζει αμμοχάλικα και παρουσιάζουν έντονη βλάστηση, με αποτέλεσμα οι ποταμοί να υπερχειλίζουν και να περνούν μέσα από τα χωράφια, ενώ σε ενδεχόμενη έντονη βροχόπτωση θα υπάρξουν και πάλι καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα.
·         Στο αρδευτικό δίκτυο στον κάμπο της Παπαδούς υπάρχουν επιχωματώσεις, με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα πλημμυρικά φαινόμενα.
·         Στο αρδευτικό έργο στη θέση «Κύπρος» του Αλφειού έχουν τοποθετηθεί ογκόλιθοι, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ροή του ποταμού, γεγονός που επιτείνει τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.    Ποια ποσά θα αποδοθούν στους Δήμους Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ολυμπίας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με δεδομένο το εύρος και την έκταση των ζημιών από την υπερχείλιση του Αλφειού;
2.    Ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν για την αποζημίωση των αγροτών: Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνες που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ:
3.    Ποια μέτρα θα ληφθούν ως προς τον καθαρισμό της κοίτης του Αλφειού και του Ερύμανθου;
4.    Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστούν σε μόνιμη βάση τα πλημμυρικά φαινόμενα στον ποταμό Αλφειό;
5.    Ποια μέτρα θα ληφθούν για τον καθαρισμό του αρδευτικού δικτύου»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου