Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Πρόταση για ομαλότερη εφαρμογή στο σύστημα ενιαίας καταβολής συντάξεων



Την αναβολή για ένα μήνα του συστήματος ενιαίας πληρωμής των συντάξεων προτείνει στον υπουργό Εργασίας ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κ. Γιώργος Κοντογιάννης, προβάλλοντας πέντε επιχειρήματα που έχουν σχέση τόσο με την καλύτερη λειτουργία του συστήματος όσο και με την ομαλότερη προσαρμογή των συνταξιούχων στο νέο σύστημα.
            Η πρόταση του κ. Κοντογιάννη προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση έχει ως εξής:
«Το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει κοινή ημερομηνία για τις πληρωμές όλων των συντάξεων, σε μηνιαία βάση, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.
Η ρύθμιση αφορά όλες τις συντάξεις κύριων και επικουρικών ταμείων και τα μερίσματα των συνταξιούχων του δημοσίου. 
Η πληρωμή θα γίνεται μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών (ΗΔΙΚΑ) και θα αρχίσει στις 31 Ιανουαρίου του 2013.
Λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν ότι:

1.    Ο μήνας Ιανουάριος είναι από τους πλέον δύσκολους μήνες του έτους καθώς είναι ο μήνας που έπεται ενός 15νθημέρου εορτών με πολλά έξοδα για κάθε σπιτικό.
2.    Οι συντάξεις που θα καταβληθούν θα είναι ήδη περιορισμένες κατά σημαντικό ποσοστό με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η δανειακή σύμβαση.
3.    Ακολουθεί ένας μήνας (ο Φεβρουάριος), ο οποίος έχει τρείς ημέρες λιγότερες από όσες ο Ιανουάριος
4.    Οι πολίτες με δυσκολία πλέον περνούν την κάθε ημέρα αφού οι συντάξεις τους δεν επαρκούν.
5.    Δεν έχει γίνει πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, έστω στα δύο μεγαλύτερα Ταμεία και είναι άγνωστο αν το σύστημα των τραπεζών μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις για ενιαία καταβολή των συντάξεων.
      Θα ήταν σκόπιμο να εξετάσετε το ενδεχόμενο η εφαρμογή του μέτρου για ενιαίο χρόνο καταβολής των συντάξεων, να υλοποιηθεί από τον μήνα Φεβρουάριο και όχι από τον Ιανουάριο, αφού αφ’ ενός οι μέρες προσαρμογής των συνταξιούχων στο νέο σύστημα περιορίζονται περίπου στο μισό, καθώς μέχρι τώρα η πληρωμή γινόταν στις 24 κάθε μήνα και αφ’ ετέρου θα δοθεί περισσότερος χρόνος προσαρμογής στο τραπεζικό σύστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου