Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής των τελών κυκλοφορίας



Ένα νέο τρόπο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, προτείνει ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών.
Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης, προτείνει:
1.      Να υπάρξει διευκόλυνση των πολιτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση,  κατ’ αντιστοιχία της απόφασης για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 7 δόσεις, με στόχο εκτός των άλλων και την αύξηση των κρατικών εσόδων.
2.      Την καταβολή τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με τον χρόνο που θα γίνει χρήση του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των πινακίδων που κατατίθενται προς απόσυρση.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
Η αδυναμία καταβολής των τελών και η απειλή διπλασιασμού τους, εάν δεν καταβληθούν στην τακτή προθεσμία, οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην απόσυρση των πινακίδων κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους.
Με βάση την ανάγκη, πρώτον, στήριξης και διευκόλυνσης των πολιτών, των οποίων τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί δραματικά την τελευταία διετία, και δεύτερον, ενίσχυσης των κρατικών εσόδων, θα ήταν σκόπιμο να δοθεί η δυνατότητα καταβολής των τελών κυκλοφορίας σε 3-4 δόσεις τετραμήνων ή τριμήνων στη διάρκεια του έτους σε όσους το επιθυμούν (κατ’ αντιστοιχία της απόφασης για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 7 δόσεις).
Επίσης, θα ήταν σκόπιμο, πέραν των ετησίων τελών κυκλοφορίας να εξετάσετε τη δυνατότητα καταβολής τελών, ανάλογα με τον χρόνο που θα γίνει χρήση του αυτοκινήτου, με ελάχιστο χρονικό διάστημα ένα τρίμηνο που θα αφορά στους θερινούς μήνες, οπότε και γίνεται χρήση των ΙΧ για τη μετακίνηση σε περιοχές εκτός του αστικού ιστού για διακοπές. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη τόσο για τους πολίτες αλλά και για το κράτος λόγω των εσόδων που θα προκύψουν από την είσπραξη των έστω και μειωμένων τελών, από την πώληση βενζίνης κλπ, ενώ σιγά- σιγά θα επανέλθουν στην κυκλοφορία αυτοκίνητα-κυρίως μεγάλου κυβισμού-οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν καταθέσει τις πινακίδες.
          Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Προτίθεστε να διευκολύνετε τους πολίτες δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας σε δόσεις;
  2. Θα εξετάσετε την πρόταση καταβολής τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με τον χρόνο που θα γίνει χρήση του αυτοκινήτου»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου