Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Παρέμβαση για τα προβλήματα από την καθυστέρηση στην καταβολή συντάξεων




Να μεριμνήσει η Κυβέρνηση ώστε να μην επιβαρυνθούν με ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες οι συνταξιούχοι λόγω της καθυστέρησης καταβολής των συντάξεων, ζητεί με επιστολή που απέστειλε προς τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Ο Γιώργος Κοντογιάννης επεσήμανε πως είναι αναγκαίο να ληφθεί μέριμνα καθώς οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τις δυσκολίες που προκύπτουν από την καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κληθούν να πληρώσουν αδίκως και χωρίς να ευθύνονται πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, σε μια συγκυρία που τα εισοδήματά τους έχουν υποστεί δραματική μείωση.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Με επιστολή που σας απέστειλα στις 2 Ιανουαρίου 2013, επεσήμανα τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή του μέτρου για ενιαίο χρόνο καταβολής των συντάξεων (την τελευταία ημέρα κάθε μήνα) εφόσον η υλοποίησή του ξεκινήσει τον Ιανουάριο και για το λόγο αυτό πρότεινα ως καταλληλότερο μήνα εφαρμογής του συστήματος το Φεβρουάριο, αφού αφ’ ενός οι μέρες προσαρμογής των συνταξιούχων στο νέο σύστημα περιορίζονται περίπου στο μισό, καθώς μέχρι τώρα η πληρωμή γινόταν στις 22 ή 24 κάθε μήνα και αφ’ ετέρου θα δοθεί περισσότερος χρόνος προσαρμογής στο τραπεζικό σύστημα.
Πέρα όμως από τα προβλήματα που επισημάνθηκαν στην αρχική μου επιστολή, προκύπτει στην πράξη μεγάλο ζήτημα και με τις δόσεις των δανείων των συνταξιούχων. Με βάση το γεγονός ότι η καταβολή των συντάξεων επί τόσα χρόνια γινόταν στις 22 ή 24 κάθε μήνα, υπήρχε και ανάλογη ρύθμιση από τις τράπεζες ώστε στις ημερομηνίες αυτές να χρεώνουν αυτομάτως τους λογαριασμούς με τις δόσεις των δανείων πάσης φύσεως των συνταξιούχων.
Με δεδομένο ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, οι λογαριασμοί των περισσότερών δεν έχουν υπόλοιπο που να καλύπτει το ποσό της εκάστοτε δόσης πριν ο λογαριασμός πιστωθεί με τη σύνταξη, υπάρχει κίνδυνος  οι τράπεζες να προχωρούν σε ενέργειες ώστε η δόση του Ιανουαρίου που δεν καταβάλλεται εγκαίρως να χαρακτηρίζεται ληξιπρόθεσμη οφειλή και οι συνταξιούχοι να καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο.
Όπως είναι κατανοητό, οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τις δυσκολίες που προκύπτουν από την καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων, αλλά καλούνται να πληρώσουν αδίκως και χωρίς να ευθύνονται και επί πλέον ποσά, σε μια συγκυρία που τα εισοδήματά τους έχουν υποστεί δραματική μείωση.
Για το λόγο αυτό πιστεύω πως είναι αναγκαίο να μεριμνήσετε για την έκδοση Απόφασης ώστε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στο νόμο και να προστατευθούν όσοι επιβαρύνονται είτε γιατί δεν γνώριζαν την αλλαγή στην ημερομηνία καταβολής συντάξεων είτε από αμέλεια δεν προχώρησαν, σε συνεννόηση με την τράπεζα, σε αλλαγή της ημερομηνίας χρέωσης του λογαριασμού με τη δόση του δανείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου