Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Απάντηση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα




Για τις διαδικασίες τις οποίες ακολουθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως προς την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις 28 & 29 Οκτωβρίου, 29 &30 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου 2012 σε περιοχές της Ηλείας από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενημέρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Χαρακόπουλος τον Βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Γιώργο Κοντογιάννη, απαντώντας στις τρεις Ερωτήσεις που είχε καταθέσει ο τελευταίος στη Βουλή.
Ως προς τις ζημιές που προξενήθηκαν σε ελαιοκαλλιέργειες και πατατοκαλλιέργειες  από ανεμοστρόβιλο, ανεμοθύελλα και χαλάζι που σημειώθηκαν στις 28 & 29 Οκτωβρίου 2012 στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε Ηλείας (Τοπικές Κοινότητες Κουρτεσίου, Βαρθολομιού),
σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό: «Διενεργήθηκαν επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις. Επίσης, υποβλήθηκαν δύο δηλώσεις για ζημιές σε θερμοκήπια, οι οποίες και εκτιμήθηκαν άμεσα. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων έχει αρχίσει και στις υπαίθριες καλλιέργειες και οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων και την κοινοποίηση των πορισμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι παραγωγοί είναι ασφαλιστικά ενήμεροι».
Αναφορικά με τις προκληθείσες ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα (ανεμοστρόβιλο-ανεμοθύελλα-χαλάζι) που έπληξαν στις 29 & 30 Νοέμβριου αλλά και 3 Δεκεμβρίου 2012 την ηρτημένη παραγωγή (ελαιοκαλλιέργειες, πατατοκαλλιέργειες, καλλιέργειες εσπεριδοειδών, κηπευτικά κ.α) της ευρύτερης περιοχής της Π.Ε. Ηλείας διενεργούνται επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει αμέσως μετά τη λήξη της υποβολής των δηλώσεων.
Σημειώνεται ότι, οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων και την κοινοποίηση των πορισμάτων στους δικαιούχους παραγωγούς, εφόσον οι παραγωγοί είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.
Παράλληλα, από τα προαναφερόμενα αίτια προξενήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ηλείας ζημιές σε πάγιο και φυτικό κεφάλαιο. Όσον αφορά στο πάγιο κεφάλαιο, έγιναν δηλώσεις που αφορούν εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και έξι (6) δηλώσεις για στάβλους και ποιμνιοστάσια, οι οποίες και εκτιμήθηκαν. Όσον αφορά στο φυτικό κεφάλαιο, έγιναν δέκα (10) δηλώσεις ζημιάς που αφορούν πεντακόσιες (500) εκριζώσεις ελαιόδεντρων, για τις οποίες έγιναν άμεσα επισημάνσεις ζημιάς, ενώ, για το ζωικό κεφάλαιο δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου