Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Στήριξη των ΑμεΑ και των ατόμων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις στην αγορά εργασίας



Τα υφιστάμενα προγράμματα για τη στήριξη στην αγορά εργασίας των ΑμεΑ και των ατόμων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις καταγράφονται στην απάντηση που απέστειλε ο Υπουργός Εργασίας κ. Ι Βρούτσης στην Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης.
Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία τόνισε πως τα ΑμεΑ καθώς και τα άτομα με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις, όπως και οι υπόλοιπες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, έχουν πληγεί σημαντικά από τις περικοπές που έχουν γίνει στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα ως προς τη στήριξη του εισοδήματός τους, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και τη θέση τους στην αγορά εργασίας.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της απάντησης του αρμόδιου Υπουργού:

«Στο Ν. 2643/1998 «Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών και άλλες διατάξεις», υπάγονται μεταξύ άλλων τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, εφόσον είναι γραμμένα στα μητρώα του ΟΑΕΔ…Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διορισμών των επιτυχόντων της προκήρυξης Δημοσίου Τομέα έτους 2008, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για άμεση προκήρυξη θέσεων εργασίας μέσω του Ν. 2643/2008 λόγω και του περιορισμού των προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα. Επίσης, η τελευταία προκήρυξη στον Ιδιωτικό τομέα έχει παγώσει διότι ορισμένες από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις είτε πτώχευσαν, είτε υπέβαλαν μειωμένους ισολογισμούς, με αποτέλεσμα να απαιτείται συνολική ανακατάταξη του σχετικού πίνακα φορέων του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Ν. 2643/2008…
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει τις εργασίες της νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του Νόμου προκειμένου να σχεδιαστεί ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την ένταξη των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων στην αγορά εργασίας.
Επίσης, ο ΟΑΕΔ καταρτίζει προγράμματα τόσο για την δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας όσο και τη δημιουργία Νέων Επιχειρήσεων που αφορούν στα Άτομα Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, μεταξύ των οποίων και στα Άτομα με Αναπηρίες. Την παρούσα χρονική στιγμή υλοποιούνται τα κάτωθι προγράμματα:
·               Ενίσχυση εργοδοτών τετραετούς διάρκειας, με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.080 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες και Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες. Στο εν λόγω πρόγραμμα δύναται να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού σε εφαρμογή του Ν. 2738/1999.
·               Επιχορήγηση 600 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών ανέργων Ατόμων με Αναπηρία για επιχορήγηση 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες….
Στην Αθήνα λειτουργεί Γραφείο Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων επί της οδού Πειραιώς 52».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου