Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Να ενταχθεί ο ανεμοστρόβιλος στο νομικό πλαίσιο της θεομηνίας


Την ένταξη του ανεμοστρόβιλου στο νομικό πλαίσιο της θεομηνίας, όπως ορίζεται από το άρθρο 10 του Ν.2576/98, ώστε σε περίπτωση που προκαλούνται καταστροφές από το συγκεκριμένο φαινόμενο να ξεκινούν αυτόματα οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των πληγέντων και να μην εξαρτώνται από τις προθέσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών και Ανάπτυξης ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης.
            Όπως αναφέρει ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης στην Ερώτηση:

«Ειδικά η Ηλεία, το τελευταίο διάστημα έχει δειχτεί απανωτά πλήγματα από τους θυελλώδεις ανέμους, ενώ όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη του κ. Μιχ. Σιούτα, διευθυντή του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕΜΕ), που δημοσιεύτηκε στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση Atmospheric Research, το διάστημα 2000-2012 έχουν καταγραφεί στην περιοχή 40 ανεμοστρόβιλοι, των οποίων η ταχύτητα φτάνει τα 150-250 χλμ την ώρα και η διάρκεια τα 10 λεπτά.
            Σε Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή με αριθμό πρωτοκόλλου 676 (5-11-2009) σχετικά με καταστρεπτικά χτυπήματα που δέχτηκε ο  Νομός Ηλείας το 2009 από ανεμοστρόβιλους έλαβα ως απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό ορίζεται με το Νόμο 2576/1998 και την εγκύκλιο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε 938/AZ11/15-4-1998, δεν προβλέπει την αποζημίωση και την αποκατάσταση ζημιών από το προαναφερθέν φαινόμενο καθώς η έννοια της θεομηνίας περιλαμβάνει μόνο τους σεισμούς, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τις κατολισθήσεις.
            Εν συνεχεία, με νέα Ερώτηση που κατέθεσα στη στις 4-12-2009 με αριθμό πρωτοκόλλου 2049, είχα ζητήσει να ενταχθεί και ο ανεμοστρόβιλος στην έννοια της θεομηνίας ώστε σε περίπτωση που προκληθούν καταστροφές να ξεκινούν αυτόματα οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των πληγέντων. Το Υπουργείο Υποδομών είχε απαντήσει τότε ότι θα εξετάσει την τροποποίηση και συμπλήρωση του Ν.2576/98.
            Ωστόσο, σε νέα Ερώτηση που κατέθεσα στις 20-1-2011 με αριθμό πρωτοκόλλου 9502, καθώς δεν είχε σημειωθεί καμία πρόοδος επί του θέματος, έλαβα ως απάντηση από το Υπουργείο Υποδομών ότι: «Δεν προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του αρ. 10 του Ν.2576/98
Με δεδομένο ότι:
-          Αποδεικνύεται και επιστημονικά ότι η εμφάνιση του φαινομένου των ανεμοστρόβιλων έχει αυξηθεί και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον στον ελλαδικό χώρο,
-          Η Δυτική Ελλάδα και η Ηλεία τα τελευταία χρόνια έχουν δεχτεί απανωτές καταστροφές από τους ανεμοστρόβιλος, οι οποίοι έχουν προκαλέσει ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και υποδομές.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Θα εξετάσετε το ενδεχόμενο να ενταχθεί και ο ανεμοστρόβιλος στην έννοια της θεομηνίας του άρθρου 10 του Ν.2576/98 ώστε σε περίπτωση που προκαλούνται καταστροφές από το συγκεκριμένο φαινόμενο να ξεκινούν αυτόματα οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των πληγέντων»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου