Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τέλη κυκλοφορίας




        Από το έτος 2007 με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών είχε διευθετηθεί το θέμα της απαλλαγής των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες αναπήρων ανεξάρτητα από το γεγονός της αγοράς του αυτοκινήτου τους ατελώς και του χαρακτηρισμού του ως αναπηρικού, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι πληροί τα κριτήρια υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1798/1988.
        Η ενέργεια αυτή αποσκοπούσε στην ίση μεταχείριση των πολιτών με αναπηρία που ήδη τους έχει αναγνωριστεί λόγω της συγκεκριμένης αναπηρίας-πάθησής τους η αναγκαιότητα παραλαβής αναπηρικού αυτοκινήτου.

        Εφέτος δεν έχει αποσταλεί στις εφορίες σχετική εγκύκλιος και τα άτομα με αναπηρία που είχαν όλες τις προϋποθέσεις για παραλαβή αναπηρικού αυτοκινήτου καλούνται από τους υπαλλήλους και των ΔΟΥ και τους εφόρους να πληρώσουν όλο το ποσό των τελών κυκλοφορίας με το αιτιολογικό ότι στις εφορίες δεν έχει σταλεί σχετική οδηγία από το Υπουργείο.
        Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα στους αναπήρους οι οποίοι ανέμεναν ότι τη χρονιά της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα το Υπουργείο Οικονομικών θα είχε διευθετήσει το εν λόγω θέμα και θα είχε απαλλάξει εμπράκτως από επί πλέον οικονομικό βάρος τα άτομα με αναπηρίες, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

          Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

          Προτίθεται το υπουργείο να εκδώσει την απαραίτητη εγκύκλιο ώστε τα άτομα με αναπηρία τα οποία είναι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων να απαλλαγούν και για το οικονομικό έτος 2013 από την καταβολή τελών κυκλοφορίας;


                                                        Ο ερωτών βουλευτής
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου