Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Να καταβληθούν τα χρήματα στους σεισμοπαθείς



Σε νέα παρέμβαση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με τις τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή της β’ δόσης της Κρατικής Αρωγής προς τους  σεισμοπαθείς του 2008 της Ηλείας και της Αχαΐας, προέβη ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργου Κοντογιάννη με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
O πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης αναφέρθηκε τόσο στη διακοπή της χρηματοδότησης των σεισμοπαθών όσο και των εγκρίσεων κατασκευής και ανακατασκευής των οικημάτων, γεγονός που έχει φέρει σε απόγνωση τους δικαιούχους οι οποίοι 4 χρόνια μετά τους σεισμούς όχι μόνο δεν έχουν αποκατασταθεί αλλά βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

 Επίσης ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι σε προηγούμενη Ερώτηση που είχε καταθέσει επί του θέματος ο Γιώργος Κοντογιάννης (11443-16.2.11) η απάντηση που έλαβε από το Υπουργείο Υποδομών αφήνει πολλά περιθώρια ως προς τα ποσά που θα διατεθούν τελικά προς τους σεισμοπαθείς. Συγκεκριμένα στην απάντηση αναφέρονται τα εξής: «Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας φροντίζει για την έγκριση των πιστώσεων που είναι δυνατόν να διατεθούν στα πλαίσια της σημερινής δύσκολης οικονομική συγκυρίας».
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Τεράστιες είναι οι καθυστερήσεις στην καταβολή της β’ δόσης της Κρατικής Αρωγής προς τους σεισμοπαθείς του 2008 της Ηλείας και της Αχαΐας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας-Τμήμα Δυτικής Ελλάδας: «Τέσσερα χρόνια μετά το σεισμό το πρόγραμμα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων καρκινοβατεί με επίπεδα υλοποίησης της τάξης του 50%».
Στην παρούσα φάση έχουν διακοπεί από τα ΤΑΣ τόσο οι χρηματοδοτήσεις όσο και η έκδοση αποφάσεων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εκκρεμότητα προς έγκριση πάνω από 3000 άδειες επισκευής και ανακατασκευής.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.    Πότε θα καταβληθούν οι υπολειπόμενες δόσεις της Κρατικής Αρωγής προς τους σεισμοπαθείς του 2008;
2.    Διαθέτουν τα ΤΑΣ Ηλείας και Αχαΐας οικονομική επάρκεια για την καταβολή των οφειλόμενων δόσεων;
3.    Τι ποσό υπολείπεται να αποδοθεί στους δικαιούχους σεισμοπαθείς της Κρατικής Αρωγής;
4.    Ποιος είναι ο αριθμός αδειών επισκευής και αποκατάστασης των οποίων η έγκριση εκκρεμεί; Υπάρχει πρόβλεψη για τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου