Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ερώτηση Γιώργου Κοντογιάννη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Υποδομών για την απευθείας ανάθεση του master plan του Πάρκου του Ελληνικού ύψους 180.000 ευρώ στον αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο


 «Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, σχετικά με τις διαδικασίες αξιοποίησης του Πάρκου του Ελληνικού, και σε ευθεία ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε επί λέξει: «Το περίφημο ζήτημα Αθεμπίγιο... Ομολογώ πως έχω εκπλαγεί από το πόσες φορές έχει ερωτηθεί. Αυτό το οποίο του ανατέθηκε ήταν μια συγκεκριμένη δουλειά, η οποία μπορεί να περιγραφεί ως ένα είδος master plan δομικής μορφής, δηλαδή να παρουσιάσει πώς θα μπορούσε να είναι αυτός ο χώρος (σ.σ. η έκταση του Ελληνικού). Πληρώθηκε 180.000 ευρώ. Έχει εξοφληθεί εξ όσων γνωρίζω».

Κατά την επίσκεψή του στο Ελληνικό τον Οκτώβριο του 2009, ο Ισπανός αρχιτέκτονας ανέφερε ότι βρίσκεται εδώ μόνο για να συμβουλέψει τον Πρωθυπουργό και τους συμβούλους του, να ανταλλάξει ιδέες και να ακούσει, καθώς, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, ζούμε σε εποχή παγκοσμιοποίησης και όλες οι πόλεις (πέρα από τις εξειδικευμένες λύσεις) πρέπει να συμμετέχουν σε νέες τεχνολογίες και να λαμβάνουν μέρος σε έναν τρόπο οικοδόμησης, που υπαγορεύεται από αυτές τις τεχνολογίες.
Στην πορεία είχε ακουστεί πως  ανέλαβε να δημιουργήσει μια μελέτη για την αξιοποίηση του Ελληνικού-φυσικά χωρίς διαγωνισμό και χωρίς δημόσια διαβούλευση.
Η ελληνική κυβέρνηση επί καιρό φρόντιζε να συντηρεί την εντύπωση ότι «ο Αθεμπίγιο είναι προσωπικός φίλος του Έλληνα πρωθυπουργού και εκπονεί τη μελέτη αμισθί».
Αυτό που κάνει όμως την όλη υπόθεση ακόμα πιο εξοργιστική είναι το γεγονός ότι σπαταλήθηκαν τόσα χρήματα για ένα σχέδιο, το οποίο δεν είναι καν σαφές αν τελικά θα υιοθετηθεί από την ελληνική Κυβέρνηση.
           
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.      Για ποιο λόγο δεν έγινε ούτε διαγωνισμός ούτε δημόσια διαβούλευση για την ανάθεση της εκπόνησης του master plan;
2.      Κατά πόσο είναι νόμιμη η απευθείας ανάθεση ενός τέτοιου έργου;
3.      Για ποιο λόγο έως τώρα η Κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί πως ο κ. Αθεμπίγιο προσφέρει απλά υπηρεσίες συμβούλου και μάλιστα αμισθί»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου