Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ερώτηση προς Υπ.Οικονομικών για την επιβολή ειδικού τέλους ακινήτων στο Φιλανθρωπικό Κοσμέτειο Ίδρυμα- «Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη»


Το  Κοσμέτειο Ίδρυμα-«Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» λειτουργεί από το 1970 ως φιλανθρωπικό, παρέχοντας στέγη σε 33 οικογένειες απόρων Κωνσταντινουπολιτών, απελαθέντων και εκδιωχθέντων από το τουρκικό κράτος,  γεγονός που από μόνο του συνεπάγεται την εξαίρεση από την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων.

Εκτός αυτού, το ακίνητο του Ιδρύματος ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Το ακίνητο είχε κτιστεί από το ζεύγος Κίμωνα και Μαρίας Κοσμέτη σε οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί από το Υπ. Οικονομικών το 1970. Αν και στο ιδρυτικό διάταγμα σύστασης  του ιδρύματος αναφέρεται ότι θα μεταβιβαστεί το ακίνητο στο Ίδρυμα αυτό ποτέ δεν έγινε και η τελευταία αποβιώσασα Μαρία Κοσμέτου δώρισε όλη της την περιουσία της στην Ελλάδα και το Ελληνικό Στρατό, ο οποίος και όλα τα χρόνια μεριμνά για την συντήρηση του ακινήτου και παρέχει τα κοινόχρηστα και το πετρέλαιο θέρμανσης. Το Ίδρυμα ποτέ δεν έχει επιβαρύνει το Δημόσιο και επιβιώνει με μικρές δωρεές που εξασφαλίζει. Κάθε τρόφιμος πληρώνει το δικό του λογαριασμό ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
Ωστόσο, με τους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ακινήτων (Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών ΕΕΤΗΔΕ) στο εν λόγω Ίδρυμα, κατά παράβαση του των οριζόμενων στο άρθρο 53, παρ. 5 περ. α’ του Νόμου 4021 (ΦΕΚ 218 Α΄), που προβλέπει την απαλλαγή των ακινήτων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις.
Παρά τις προσπάθειες του Προέδρου του Ιδρύματος, καθηγητή Ε.Μ.Π, Νίκου Ουζούνογλου, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση καθώς η Διεύθυνση Κληροδοτημάτων δηλώνει ότι μη έχοντας αρχεία αδυνατεί να δώσει πιστοποιητικό για το που ανήκει το Ίδρυμα και παραπέμπει στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία με τη σειρά της παραπέμπει στη Διεύθυνση κληροδοτημάτων.
Η ΔΕΗ με έγγραφό της δηλώνει πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να προβεί σε οποιαδήποτε μεταβολή στοιχείων ή διορθώσεων που αφορούν στις χρεώσεις του ΕΕΤΗΔΕ.
Το Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας  με έγγραφο της ενημέρωσε το Ίδρυμα πως: «Σε περίπτωση έκδοσης του τέλους, ενώ συντρέχει περίπτωση απαλλαγής του ακινήτου σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 53 του Νόμου 4021/11, θα πρέπει να καταβληθεί το τέλος που εκδίδεται με το λογαριασμό του ρεύματος της ΔΕΗ και στη συνέχεια να υποβληθεί αίτηση επιστροφής τους τέλους στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ, προσκομίζοντας τα οικία δικαιολογητικά, όπως προβλέπεται στην ΠΟΛ 1211/2011, προκειμένου να επιστραφεί το καταβληθέν ποσό.
Ωστόσο, οι 33 οικογένειες απόρων που διαμένουν στο Ίδρυμα αδυνατούν να πληρώσουν το ΕΕΤΗΔΕ, ακόμα κι αν στην συνέχεια τους επιστραφούν τα χρήματα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την λάθος επιβολή ΕΕΤΗΔΕ στο Φιλανθρωπικό Κοσμέτειο Ίδρυμα-«Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου