Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ερώτηση Γιώργου Κοντογιάννη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού για την τουριστική προβολή της Σαντορίνης και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του στεγάστρου στο Ακρωτήρι


          «Ως νησί μοναδικής ομορφιάς, ένα μέρος που αισθάνεσαι όπως σε κανένα άλλο σημείο της Γης, χαρακτηρίζει την Σαντορίνη το BBC, δίνοντάς της την πρώτη θέση στον κατάλογο των πέντε πιο όμορφων νησιών του κόσμου.
Στο κατάλογο ακολουθούν, μετά τη Σαντορίνη, το Μπαλί στη Ινδονησία, το Κέιπ Μπρίτον στον Καναδά, τα νησιά Μπορακάι στις Φιλιππίνες και το Γκρέιτ Μπάριερ Ριφ στην Αυστραλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαντορίνη στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει αποσπάσει δεκάδες διεθνείς διακρίσεις από διεθνή περιοδικά του τουριστικού χώρου αλλά και άλλους τουριστικούς οργανισμούς και μέσα ενημέρωσης που την συγκαταλέγουν σταθερά μεταξύ των κορυφαίων ταξιδιωτικών προορισμών στον κόσμο.

Οι διακρίσεις αυτές έχουν ενισχύσει ακόμη περισσότερο το τουριστικό ρεύμα προς την Σαντορίνη από κάθε γωνιά του πλανήτη και έχουν επιμηκύνει σημαντικά την τουριστική περίοδο.
Σημειώνεται ότι τα πρώτα κρουαζιερόπλοια φθάνουν στο νησί στα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου και συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου.
Ωστόσο, την ίδια ώρα που η Σαντορίνη παρουσιάζεται διεθνώς ως μοναδικός τουριστικός προορισμός, οι τουρίστες που καταφθάνουν από όλο τον κόσμο δεν μπορούν να επισκεφτούν ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο για τη Σαντορίνη αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, το Ακρωτήρι, καθώς ακόμα εκκρεμεί η αποκατάσταση του στεγάστρου που κατέρρευσε το 2005,  οδηγώντας στο θάνατο έναν άτυχο Ουαλλό τουρίστα.
Η μελέτη κατασκευής έχει πάρει το «πράσινο φως» από το ΚΑΣ και την Πολεοδομία και οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες, με σκοπό να ολοκληρωθούν μέσα στο 2012. Η διαδικασία πάντως δεν είναι καθόλου απλή: Σύμφωνα με τη μελέτη, θα πρέπει να «ξηλωθεί» όλη η οροφή του στεγάστρου και κατόπιν να αφαιρεθούν οι κολόνες, προκειμένου η ανακατασκευή να ξεκινήσει από τα εφέδρανα που είναι τοποθετημένα στη βάση τους. Το βιοκλιματικό στέγαστρο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1999 και όταν κατέρρευσε το 2005 είχε κατασκευαστεί κατά 95%.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού την διεθνή προβολή της Σαντορίνης, μετά το ρεπορτάζ του BBC;
  2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και πότε αναμένεται ο αρχαιολογικός χώρος να είναι και πάλι επισκέψιμος σε όλη του την έκταση»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου