Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τα Σχέδια Βελτίωσης


Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης, ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.
Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης ανέφερε πως το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να λάβει μέτρα ώστε να γίνουν πιο γρήγορα οι αξιολογήσεις καθώς η ενίσχυση του πρωτογενούς αγροτικού τομέα αποτελεί ζητούμενο, με στόχο τόσο την ενίσχυση της οικονομίας όσο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Μεγάλη καθυστέρηση παρουσιάζεται στην υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης (Μέτρο 121 για τον «Εκσυγχρονισμό Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013).
Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα, που έληξε στις 9 Σεπτεμβρίου 2011 κι αφού πέρασαν άλλοι τρεις μήνες για να οριστούν οι εν δυνάμει αξιολογητές, το Πρόγραμμα έχει επί της ουσίας παγώσει.
Βασικότερη αιτία, πέρα από τα συνήθη γρανάζια της γραφειοκρατίας, είναι η μείωση του αριθμού των αξιολογητών από 356 σε 124, μετά από απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην ίδια απόφαση αναφέρεται ρητά ότι ο κάθε αξιολογητής θα περιορίζει την εργασία του στους 10 φακέλους το μήνα.
Με δεδομένο ότι οι φάκελοι που υποβλήθηκαν είναι συνολικά 7.700- στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο αριθμός των αιτήσεων ανέρχεται περίπου στις 700 (Αιτωλοακαρνανία 430, Ηλεία 160 και Αχαΐα 100)- είναι προφανές ότι οι αξιολογήσεις δεν θα ολοκληρωθούν πριν την παρέλευση τουλάχιστον ενός εξαμήνου.
Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που η ενίσχυση του πρωτογενούς αγροτικού τομέα αποτελεί ζητούμενο, με στόχο τόσο την ενίσχυση της οικονομίας όσο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Ποιος ο λόγος της μείωσης του αριθμού των αξιολογητών;
  2. Γιατί μπήκε περιορισμός στον αριθμό των φακέλων που εξετάζει ο κάθε αξιολογητής εντός ενός μηνός;
  3. Ποια μέτρα θα ληφθούν για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης των φακέλων που έχουν υποβληθεί;
  4. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των φακέλων πανελλαδικά και ιδιαιτέρως στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την Ηλεία»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου