Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Η νεολαία κινητήριος μοχλός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση


            Η ενεργός συμμετοχή των νέων, με τη δυνατότητα έκφρασης τους σε ζητήματα της καθημερινότητας είναι απαραίτητη για την αποδοτική λειτουργία του πολιτικού συστήματος αλλά και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών, δήλωσε ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης κατά την ομιλία του στην Ημερίδα που διοργάνωσαν η ομάδα πρωτοβουλίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και η νεολαία της Δημοκρατικής Συμμαχίας με θέμα «Νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση-νεολαία και τοπική αυτοδιοίκηση».

            Ο πρώην Υφυπουργός αναφέρθηκε στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που έφερε το πρόγραμμα «Καλλικράτης», τονίζοντας ότι αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την διαμόρφωση μιας νέας σχέσης μεταξύ νέων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την υλοποίηση και των εξής προτάσεων:
1.                  Μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.
2.                  Ισχυροποίηση του θεσμού των Τοπικών Συμβουλίων Νεολαίας ο οποίος αν και υλοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, στην ουσία δεν εφαρμόσθηκε στην πράξη ποτέ.
3.                  Θεσμοθέτηση των Περιφερειακών Συμβουλίων Νεολαίας. Τα Τοπικά και Περιφερειακά Συμβούλια Νεολαίας να έχουν συμβουλευτικό ρόλο και τα μέλη τους να μετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου στις διάφορες επιτροπές του Δήμου και της Περιφέρειας. Τόσο τα Τοπικά όσο και τα Περιφερειακά Συμβούλια θα μπορούσαν να συνεργάζονται με φορείς της πολιτείας που είναι αρμόδιοι για τους νέους, όπως δομές και υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας σαν το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.
4.                  Να δοθεί βήμα έκφρασης στη νεολαία μέσω της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών και προγραμμάτων που θα σχετίζονται με τον αθλητισμό, τον ελεύθερο χρόνο, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τις νέες τεχνολογίες.
5.                  Να ακουστεί η φωνή της νεολαίας μέσα απο ημερίδες που θα διοργανώνονται σε επίπεδο Δήμων ή Περιφερειών και θα αφορούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα.
6.                  Ως προς το πρόβλημα της ανεργίας, που είναι και ένα από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζει η νεολαία σήμερα, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μπορούσε να είναι καθιριστικός μέσα από τη δημιουργία τοπικών συμβουλευτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας. Τα γραφεία αυτά πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με την τοπική αγορά για να καταγράφουν τις ανάγκες της σε ανθρώπινο δυναμικό ώστε να αποτελούν την «γέφυρα επικοινωνίας» μεταξύ νέων ανέργων και εργοδοτών.
7.                  Τέλος ουσιαστικός μπορεί να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων όπως είναι οι φτώχια, ενός φαινομένου που αποτελεί απόρροια της κρίσης από την οποία θα χρειασθεί χρόνια για να βγούμε ή όπως είναι το πρόβλημα των ναρκωτικών, κυρίως στο ζήτημα της πρόληψης. Σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι μπορούν να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό οι νέοι με την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχουν σε κοινωνικά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου