Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Να αξιοποιηθούν όλοι οι πόροι για την Αρχαία Ολυμπία


Την αξιοποίηση όλων των πόρων για την ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Πολιτισμού ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.
Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης αναφέρθηκε και στο έργο «Αποκατάσταση και Ανάδειξη Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αρχαίας Ολυμπίας», προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως όλα δείχνουν δεν θα πραγματοποιηθεί και ζήτησε να ενημερωθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς για τους λόγους ματαίωσής του.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Μετά τις πυρκαγιές του 2007 υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας, του Υπουργείου Οικονομικών και του Νορβηγικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και αφορούσε πρόταση για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση και Ανάδειξη Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αρχαίας Ολυμπίας».
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, το εν λόγω έργο εγκρίθηκε για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού της ΕΟΧ. Ειδικότερα, από το εγκεκριμένο συνολικό προϋπολογισμό του έργου, ο οποίος ανερχόταν σε 2.650.000 ευρώ, ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του ΕΟΧ θα χρηματοδοτούσε ποσοστό 50% της συνολικής και τελικής επιλέξιμης δαπάνης του έργου και ως του ποσού των 1.325.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο της συνολικής και τελικής επιλέξιμης δαπάνης του έργου και ως του ποσού των 1.325.000 ευρώ θα καταβαλλόταν από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Δασάρχη Πύργου ο οποίος επικοινώνησε με το Υπουργείο Οικονομικών, αν και υπογράφτηκε και νέα προγραμματική σύμβαση, η οποία στην ουσία έδινε παράταση στην αρχική ως τον Απρίλιο του 2012, το έργο ακυρώνεται, λόγω υπαναχώρησης του Νορβηγικού Ινστιτούτου και του Υπουργείου Οικονομικών.
   
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Αληθεύει ότι ακυρώθηκε η υλοποίηση του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση και Ανάδειξη Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αρχαίας Ολυμπίας»;
  2. Αν όντως ακυρώθηκε το έργο, ποιοι λόγοι οδήγησαν σε αυτή την απόφαση»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου