Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Οι αγρότες της Ηλείας δεν υπέβαλαν αιτήσεις στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας




            Οι Ηλείοι αγρότες παρέμειναν εκτός προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας καθώς δεν υπέβαλαν αιτήσεις για υπαγωγή σε αυτό, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη, στην Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.

            Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό: « Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε αποκλεισμός του Ν. Ηλείας από το Πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας, αλλά περιορισμένο ενδιαφέρον από την πλευρά των ίδιων των παραγωγών. Από το Ν. Ηλείας, για το εν λόγω Πρόγραμμα υπεβλήθησαν μόνο δύο αιτήσεις καλλιεργητών ροδιάς, συνολικής έκτασης 42 στρεμμάτων. Κατά την έγκριση του Προγράμματος, το ΔΣ του ΕΛΓΑ αποφάσισε ότι η τελική γνωμοδότηση για την έγκριση ή μη των αιτήσεων που αφορούν την εγκατάσταση των αντιχαλαζικών δικτύων τις καλλιέργειες ροδιάς, θα ανακοινωθεί μετά το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου του 2011 και αφού αξιολογηθεί η πορεία της εν λόγω καλλιέργειας.
Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση του ΕΛΓΑ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα Προγράμματα προληπτικής προστασίας της παραγωγής, ειδικά σε εκείνες τις καλλιέργειες και περιοχές που έχει τεκμηριωθεί, από επιστημονικές μελέτες, η αποτελεσματικότητα των μέσων ενεργητικής προστασίας».
            Ως προς το ζήτημα της ενημέρωσης των αγροτών της Ηλείας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει πως: «Το περιφερειακό κατάστημα της Πάτρας, στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ανήκει ο Ν. Ηλείας, προέβη στην έκδοση τοπικού δελτίου για την ενημέρωση και την εκδήλωση ενδιαφέροντος των αγροτών.
            Επίσης οι παραγωγοί του Ν. Ηλείας ενημερώθηκαν για το εν λόγω Πρόγραμμα με την αποστολή του Προγράμματος από τη Δ/νση Μελετών και εφαρμογών της Κεντρικής Υπηρεσίας σε α) όλους τους Δήμους του Νομού β)  στις ενώσεις γεωργικών Συνεταιρισμών Ηλείας-Αμαλιάδας-Γαστούνης-Λεχαινών γ) στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξυλοκέρας και δ) στη Δ/νση Γεωργίας Νομού Ηλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου