Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Η στήριξη των νέων αγροτών ακρογωνιαίος λίθος για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας







Για την ανάγκη στήριξης των νέων αγροτών ώστε η αγροτική οικονομία να αποτελέσει ξανά έναν από τους στυλοβάτες της οικονομίας της Ελλάδας, γεγονός που θα συμβάλει στην έξοδο από την κρίση, μίλησε ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης στο Προσυνέδριο του Κινήματος που έγινε στη Λάρισα
Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης αναφέρθηκε στη σημασία του Μέτρου της Ε.Ε «Νέοι Αγρότες», το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό πλαίσιο για τη στήριξη των αγροτών, αρκεί να επιλυθούν τα προβλήματα που συνδέονται με την εφαρμογή του. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη  λήψης μέτρων από την πολιτεία για τη στήριξη των νέων αγροτών στις εξής κατευθύνσεις:

1.      Απλούστευση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που συνδέονται με τους νέους αγρότες (πχ διευκόλυνση στις αδειοδοτήσεις).
2.      Επανεξέταση όλων των εθνικών μέτρων πολιτικής που σχετίζονται και αλληλεπιδρούν με την γεωργία και την ύπαιθρο.
3.      Μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά προϊόντα ή τουλάχιστον των πρώτων υλών που συνδέονται με τις καλλιέργειες πχ λιπάσματα.
4.      Δημιουργία ενθαρρυντικών χρηματοδοτικών πακέτων για τους νέους αγρότες, μέσω τραπεζών.
5.      Παροχή επαρκούς επαγγελατικής και τεχνικής εκπαίδευσης.
6.      Δημιουργία υπηρεσιών πληροφόρησης για νέους αγρότες.
7.      Λόγω της κλιματικής αλλαγής που θα πλήξει την Ελλάδα περισσότερο από τις βόρειες χώρες (ξηρασία, μείωση καλλιεργητικού κύκλου, ακραία καιρικά φαινόμενα) να δωθούν κίνητρα για προσαρμοσμένες καλλιεργητικές πρακτικές, ανθεκτικές ποικιλίες & φυλές κλπ.
8.      Ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων που να αποφέρουν συμπληρωματικό εισόδημα, όπως η Δασοκομία και ο Αγροτοτουρισμός.
9.       Υλοποίηση ειδικού καθεστώτος για την ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργιών.
10.  Ενδυνάμωση των συνεταιρισμών, οι οποίοι έχουν αδρανοποιηθεί στους τομείς που έπρεπε να είναι δυναμικοί.
Ο Γιώργος Κοντογιάννης υπενθύμισε πως στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν η χώρα μας εισήλθε στην τότε ΕΟΚ, η αγροτική παραγωγή αποτελούσε το 47% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα μόλις το 3,5%. Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για έξοδο από την οικονομική κρίση πρέπει να στηριχθούμε στην παραγωγή. Και αυτό θα επιτευχθεί αν η αγροτική παραγωγή φτάσει το 14% του ΑΕΠ, στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη στήριξη των νέων αγροτών και τη λήψη μέτρων που θα καταστήσουν την αγροτική παραγωγή ελκυστική ως επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου