Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Να μη γίνεται παρακράτηση από τις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις των εισφορών προς τον ΟΓΑ



Να μην προχωρήσει κανένα σχέδιο που σχετίζεται με την παρακράτηση από τις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων των εισφορών προς τον ΟΓΑ, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ηλείας και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης. Η Ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή.
Όπως αναφέρουν οι ερωτώντες Βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιο του, ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για λογαριασμό του ΟΓΑ, να γίνεται παρακράτηση από κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο και αλιέα, των οφειλών τους προς τον ΟΓΑ,  από τις πάσης φύσεως ενισχύσεις και επιδοτήσεις, όπως την ενιαία ενίσχυση, την εξισωτική αποζημίωση, τα προγράμματα, τα σχέδια βελτίωσης κλπ, που πραγματοποιούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν πως η φετινή χρονιά ήταν πολύ κακή από πλευράς τιμών για τους αγρότες. Τα έξοδα καλλιέργειας, οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, οι διάφορες φορολογικές επιβαρύνσεις που ισχύουν ή θα έρθουν,  π.χ. ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων και το γεγονός ότι οι αγρότες είναι απλήρωτοι για τα προϊόντα που έχουν πουλήσει σε εμπόρους, βιομηχάνους και συνεταιρισμούς, καθιστά την επιβίωση της αγροτικής οικογένειας τρομερά δύσκολη.
Παρόμοια και η κατάσταση για τους κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα για όσους δεν πληρώθηκαν την εξισωτική αποζημίωση, οι οποίοι περιμένουν τα χρήματα από τις επιδοτήσεις κλπ. για να αγοράσουν τροφές για τα ζώα τους και φυσικά έχουν και όλες τις παραπάνω υποχρεώσεις. Επειδή δε πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν πληρωθεί την εξισωτική αποζημίωση, εάν εφαρμοστεί η εγκύκλιος, τότε θα γίνουν κρατήσεις από τους υπόλοιπους που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, με αποτέλεσμα να έχουμε αντιμετώπιση των κτηνοτρόφων από την Πολιτεία, με δυο μέτρα και δυο σταθμά.
Με βάση τα παραπάνω, οι Βουλευτές ζητούν να εφαρμοστεί το ακατάσχετο των επιδοτήσεων,  ενισχύσεων, επιστροφής ΦΠΑ, ενιαίας ενίσχυσης, εξισωτικής αποζημίωσης και χρημάτων για εφαρμογή προγραμμάτων και θέτουν τα εξής ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό:
Α) Υφίσταται σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας;
Β) Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να σταματήσει αυτή η άδικη, απαράδεκτη κατάσχεση-παρακράτηση, από πάσης φάσεως ενισχύσεις των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, την στιγμή που αυτοί αγωνίζονται να επιβιώσουν και σε αντίθεση με ελληνικούς νόμους, αλλά και οδηγίες της Ε.Ε.;
Γ) Το Υπουργείο Οικονομικών, θα αποδεχτεί την κατάσχεση των πάσης φύσεως ενισχύσεων και επιδοτήσεων και ΦΠΑ των αγροτών, από την Εφορία;
Δ) Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα αποδεχτεί την κατάσχεση των πάσης φύσεως ενισχύσεων και επιδοτήσεων των αγροτών, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου