Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τους εργάτες γης



Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τους εργάτες γης, στο νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας για την ανασφάλιστη εργασία, και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.
Την τροπολογία υπογράφουν οι Βουλευτές Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης, Γιάννης Κουτσούκος, Κώστας Τζαβάρας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Μαρίνος καθώς και οι Βουλευτές Αχαΐας Θανάσης Νταβλούρος και Νίκος Τσούκαλης.
H τροπολογία κρίθηκε αναγκαίο να κατατεθεί καθώς πρέπει να διασφαλιστούν όλες εκείνες οι συνθήκες που θα δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της παραγωγής, με ταυτόχρονη προστασία τόσο των δικαιωμάτων των εργαζομένων όσο και των παραγωγών.

Καθώς η νέα καλλιεργητική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και χρειάζεται εύλογο χρονικό διάστημα για την ενεργοποίηση του Νόμου 3907/2011, άρθρο 37, παρ.5 με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, όπως επίσης, και με δεδομένο ότι υπάρχει έλλειψη εργατών γης για την συνέχιση εξαγώγιμων καλλιεργειών που συμβάλουν στην προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση, κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και μόνο για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (Οκτώβριος 2013 – Ιούνιος 2014).
Σημειώνεται ότι για τους εργάτες γης ισχύει ο τρόπος αμοιβής που καθορίζεται με το άρθρο 74 του Νόμου 4144/2012, δηλαδή με εργόσημο.

Η τροπολογία έχει ως εξής:
Α.         Για τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής της οποίας η καλλιεργητική περίοδος διαρκεί τουλάχιστον 7 μήνες και για χρόνο από 10/2013 έως και 06/2014 μπορούν να απασχολούνται ως εργάτες γης και υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι απασχολούνται τουλάχιστον κατά την αντίστοιχη προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο πριν την έναρξη ισχύος της παρούσης.
Β.    To ανωτέρο εδάφιο ισχύει και για τους απασχολούμενους που δεν διέθεταν τα νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής που ορίζονται στη νομοθεσία εφόσον εντός αποκλειστικής προθεσμίας 5 ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσης, εμφανιστούν αυτοπροσώπως μαζί με τον παραγωγό, που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις του εδαφίου α’, ενώπιον των Αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών προκειμένου να αιτηθούν την βιομετρική καταγραφή τους, η οποία ολοκληρώνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από αιτήσεως του απασχολούμενου. Όσοι εμφανιστούν και ολοκληρώσουν την ανωτέρω διαδικασία και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο που ορίζεται στο εδάφιο α’ αναστέλλεται τυχόν απέλασή τους.
Γ.         Όλοι οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης της παρούσας διατάξεως αμείβονται και ασφαλίζονται σύμφωνα με το άρθρο 74 του Ν. 4144/2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου