Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Στον Πρωθυπουργό απευθύνονται οι Βουλευτές για τους εργάτες γης - Αγροτική παραγωγή με «τσίλιες» δεν γίνεται, τόνισε ο Γ. Κοντογιάννης υποστηρίζοντας την τροπολογία στη Βουλή



 Στον Πρωθυπουργό θα απευθυνθούν οι Βουλευτές που υπέγραψαν την τροπολογία για τους εργάτες γης, αφού τελικά ο Υπουργός Εργασίας δεν έκανε αποδεκτή καμία από τις 35 τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από Βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, στο νομοσχέδιο που αφορούσε στην ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία.
Ο Βουλευτής Ηλείας και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια και αναφορικά με την τροπολογία για τους εργάτες γης, επεσήμανε ότι τα όσα θλιβερά έγιναν στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μανωλάδας, την περασμένη άνοιξη, αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες και το οποίο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ούτε λεπτό.

            Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, όπως ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ της Ηλείας καθώς οι Βουλευτές Αχαΐας της ΝΔ Αθ. Νταβλούρος και της ΔΗΜΑΡ Νικ. Τσούκαλης, κατέθεσαν τροπολογία με την οποία πρότειναν να δοθεί η δυνατότητα για την εφετεινή και μόνο καλλιεργητική περίοδο να απασχοληθούν υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι απασχολήθηκαν και στην αντίστοιχη περσινή καλλιεργητική περίοδο.
            Οι Βουλευτές ζήτησαν να ισχύσει η διάταξη υπό την προϋπόθεση ότι όσοι επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτήν, θα εμφανισθούν μαζί με τον παραγωγό που τους απασχολεί στις αστυνομικές αρχές προκειμένου να αιτηθούν βιομετρική καταγραφή τους, όπως ο νόμος ορίζει.
            Φυσικά, για τους συγκεκριμένους εργάτες γης θα ισχύσει η πληρωμή με εργόσημο.
            Ο κ. Κοντογιάννης πρότεινε την αποδοχή της συγκεκριμένης τροπολογίας και στη συνέχεια την έναρξη διαλόγου για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα.
            Ο πρώην Υφυπουργός αναφέρθηκε και στην επιδρομή της αστυνομίας στις καλλιέργειες φράουλας, πατάτας και άλλων προϊόντων στην περιοχή της Βουπρασίας, χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη ενέργεια ανήθικη αφού έλαβε χώρα την ώρα που συζητείτο στη Βουλή η τροπολογία που έδινε λύση στο πρόβλημα.
            Οι αγρότες – παραγωγοί θέλουν να πληρώσουν και να είναι νόμιμοι, επισήμανε και αναρωτήθηκε ποιος είναι ο στόχος αυτών των ενεργειών. Τόνισε μάλιστα ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την παραγωγή και εκθέτουν το Υπουργείο Εργασίας και την Κυβέρνηση. Ωστόσο αναγνώρισε ότι ο Υπουργός Εργασίας δεν είχε σχέση με την εντολή για εφόδους στην Βουπρασία, αλλά έστρεψε τα βέλη του σε «ένστολους» που υπερέβαλαν εαυτόν και έφθασαν στο σημείο να χαράσσουν πολιτική, τονίζοντας ότι με τέτοιες ενέργειες σαμποτάρουμε την παραγωγή και μάλιστα μιας εξαγωγικής δραστηριότητας που προσφέρει 100 εκατ. € στην οικονομία μας. Τα ίδια, ανέφερε, ισχύουν και στη συγκομιδή της ελιάς λέγοντας χαρακτηριστικά «ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας φυλάσσοντας τσίλιες για τη συγκομιδή προϊόντων δεν γίνεται».
            Τέλος, καταλήγοντας, ο Γιώργος Κοντογιάννης είχε καλέσει τον Υπουργό να αποδεχθεί και την τροπολογία 32 Βουλευτών της ΝΔ που και ο ίδιος ο κ. Κοντογιάννης έχει υπογράψει για δυνατότητα σύνταξης των αγροτών στα 62 και όχι στα 67 και με 40 χρόνια εργασίας, τονίζοντας πως: «Τα 40 χρόνια εργασίας στη γη είναι υπεραρκετά. Και να θέλουν δεν μπορούν και δεν αντέχουν να εργασθούν περισσότερο από τα 62 έτη. Είναι ζήτημα ηθικής και δικαιοσύνης να αποδεχθείτε τη συγκεκριμένη τροπολογία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου