Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Να δοθούν απαντήσεις σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για επέκταση του φυσικό αέριου στην Ηλεία




Να δοθούν απαντήσεις σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την μελλοντική επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ηλεία, ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Ο Γιώργος Κοντογιάννης επεσήμανε πως η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και ζήτησε να υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού επί του θέματος.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με την απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου στην Ερώτηση που κατέθεσα με α.π. 5485/3.1.13 σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ηλεία, και συγκεκριμένα το επισυναπτόμενο έγγραφο της ΔΕΣΦΑ:
«Με την υπάρχουσα πρόβλεψη καταναλώσεων φυσικού αερίου, την εκτίμηση κόστους επέκτασης του ΕΣΦΑ με βάση τα στοιχεία κόστους των έργων που ο ΔΕΣΦΑ κατασκευάζει και με επιχορήγηση της επένδυσης σε ποσοστό 35% του κόστους της επένδυσης που ίσχυε για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 207-2013 δεν πληρούνται τα κριτήρια οικονομικής αποτελεσματικότητας του Κανονισμού Τιμολόγησης για την ένταξη τέτοιας επέκτασης στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ, επειδή αυτή προκαλούσε αύξηση του μέσου κόστους χρήσης του ΕΣΦΑ (ΦΕΚ Β 2093/5.7.2013 άρθρο 5α).
Η εγκατάσταση μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, με χρήση φυσικού αερίου στην Αχαΐα, θα δικαιολογούσε μια λεπτομερέστερη επανεξέταση του θέματος για την περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας.
Το κόστος για την επέκταση του αγωγού υψηλής πίεσης του ΕΣΦΑ από την Κορινθία στην Πάτρα και τον Πύργο (χωρίς το κόστος των δικτύων διανομής) εκτιμήθηκε σε 90,3 εκατ. ευρω, ενώ το αντίστοιχο κόστος από τη Μεγαλόπολη προς τον Πύργο και την Πάτρα εκτιμήθηκε σε 73,6 εκατ. ευρώ».
Ωστόσο, στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για τη δεκαετία 2013-2022 που τέθηκε σε διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, υπάρχει η εξής αναφορά στη σελίδα 18: «Το  έργο (σσ. Επέκταση  ΕΣΦΑ  στην  Πελοπόννησο  μέχρι  την  Μεγαλόπολη, Άγιοι  Θεόδωροι-Μεγαλόπολη)  σχεδιάστηκε  με  τρόπο ώστε  να  είναι  εφικτή  η  μελλοντική επέκταση  του  αγωγού στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου (περιοχή Πάτρας, περιοχή Καλαμάτας, περιοχή Σπάρτης και περιοχή Πύργου), με προοπτική να ολοκληρωθεί το χερσαίο Σύστημα Υψηλής Πίεσης και στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος».

Κατόπιν τούτων Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποιες είναι τελικά οι προθέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικά στην περιοχή της Ηλείας;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου