Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Μπορούν να υποβάλλουν ένσταση όσοι απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας

Δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση έχουν όσοι απορρίφθηκαν από το «Μέτρο 2.1.4.-Δράση 1.1 Βιολογική Γεωργία» του Προγράμματος Αλ. Μπαλτατζής, σύμφωνα με την απάντηση που απέστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης στην Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας από ενδιαφερόμενους παραγωγούς υποβλήθηκαν 284 αιτήσεις ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τις αρχικές καταστάσεις με τους εν δυνάμει δικαιούχους, επιλαχόντες και όσους απορρίφθηκαν, οι 51 παραγωγοί κρίθηκαν δικαιούχοι, ενώ οι 233 απορρίφθηκαν. Οι απορριπτόμενοι παραγωγοί μπορούν, με βάση την πρώτη κατάταξη, να προβούν σε υποβολή ενστάσεων, καθώς και τις απαραίτητες-κατά περίπτωση διορθώσεις.
Οι κύριοι λόγοι απόρριψης των παραγωγών της ΠΕ Ηλείας είναι οι ακόλουθοι:

  1. «Μη πληρότητα φακέλου» και «Πιστοποιηθείσα έκταση βάσει συμβολαίων-ενοικιαστηρίων μικρότερη από την αιτούμενη έκταση», ποσοστό 26,6 %.
  2. «Αριθμός δέντρων ελαιοτεμαχίου μικρότερος από 8 δέντρα ανά στρέμμα», ποσοστό 13,7%.
  3. «Ο αιτών από τα στοιχεία του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) δεν καλύπτει το απαιτούμενο ποσοστό αγροτικού εισοδήματος», ποσοστό 21,5%.
  4. «Ευρεθείσα έκταση από Α.Ε.Ε. (Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης) μικρότερη από την αιτηθείσα»- εμφανίζεται στους περισσότερους παραγωγούς.
Όπως διευκρινίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όσον αφορά τις περιπτώσεις που δεν απορροφάται το σύνολο των πόρων ενός Μέτρου, υπάρχει η δυνατότητα οι πόροι αυτοί να κατανεμηθούν στα υπόλοιπα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 «Αλ. Μπαλτατζής», με αίτημα τροποποίησης του Προγράμματος, το οποίο διαβιβάζεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Κοντογιάννης στην Ερώτησή του επεσήμανε την ανάγκη να επανεξεταστούν οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους, καθώς η αποτυχία του Προγράμματος οφείλεται σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες σε στοιχεία που σχετίζονται με την Προκήρυξη και τo γεγονός της σύνδεσης των στοιχείων της αίτησης των υποψηφίων με την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου