Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Θέμα: Προβλήματα αναπληρωτών θεολόγων


Σύμφωνα με τον υπό σύσταση Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Θεολόγων, ο κλάδος έχει υποστεί καίριο πλήγμα όσον αφορά στην επαγγελματική του εξέλιξη και τις προοπτικές απασχόλησής του.
Παρ’ όλες τις συνεχόμενες αποχωρήσεις προσωπικού τα τελευταία έτη, περίπου τριακόσιες την τελευταία δεκαετία, και την κάλυψη των αναγκών με προσλήψεις ενός ελάχιστου ποσοστού μονίμων κι ενός ικανού αριθμού αναπληρωτών, εφέτος δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόσληψη μόνιμων από τους πίνακες διοριστέων.
Μόνο μετά από επανειλημμένες οχλήσεις πολλών θεσμικών φορέων του κλάδου στο Υπουργείο έγινε η πρόσληψη 12 αναπληρωτών, παρόλη την ύπαρξη τουλάχιστον 130 επιβεβαιωμένων κενών στην Επικράτεια.
Ωστόσο, οι αναπληρωτές θεολόγοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα εξής φαινόμενα:

-          Τη μη κάλυψη των επιβεβαιωμένων κενών πλήρους ωραρίου για όλο το σχολικό έτος.
-          Την ανάθεση σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας της διδασκαλίας του μαθήματος.
-          Την ανάθεση σε συναδέλφους της διδασκαλίας του μαθήματος σε «εθελοντική» βάση.
-          Την κάλυψη της κανονικής και πλήρους διδασκαλίας του μαθήματος στη Γ’ Λυκείου με την κλίση ωρομίσθιων από τα μέσα Φεβρουαρίου με μοναδικό σκοπό την εμφάνιση του μαθήματος ως διδαχθέντος στο απολυτήριο τίτλο των μαθημάτων.
-          Την κλήση ελάχιστων αναπληρωτών όχι μόνο στη γενική αλλά και στις δομές της ειδικής αγωγής, ακολουθώντας το δυσανάλογο ποσοστό αναπλήρωσης των κενών της ειδικότητας της γενικής αγωγής.

 Κατόπιν τούτων Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός (Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού):

1.    Ποιες οι προθέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την κάλυψη των κενών πλήρους ωραρίου για το σχολικό έτος 2012-2013 και για το επόμενο σχολικό έτος 2013-2014;
2.    Ως προς τους αναπληρωτές καθηγητές θεολόγους, ποια τα ποσοστά πρόσληψης για το έτος 2012-2013 σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες;
3.    Ποιος ο λόγος που ενώ υπάρχουν επιβεβαιωμένα κενά στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, δεν προσλαμβάνονται αναπληρωτές καθηγητές;
4.    Ποια η θέση της Κυβέρνησης αναφορικά με την «ανάθεση», δηλαδή τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών από καθηγητές άλλων ειδικοτήτων;

     15.4.13                                                                Ο ερωτών βουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου