Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Να υπάρξει ευνοϊκότερη ρύθμιση για τους αμπελουργούς


Την παρέμβαση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να υπάρξει ευνοϊκότερη ρύθμιση για τους αμπελουργούς, οι οποίοι σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία καλούνται να εκριζώσουν τα αμπέλια που έχουν φυτευτεί μετά την 31η Αυγούστου του 1998 χωρίς δικαίωμα νέων φυτεύσεων, ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
 «Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, όπως επισημαίνει εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσοι αμπελώνες έχουν φυτευτεί μετά την 31η Αυγούστου του 1998 χωρίς δικαίωμα νέων φυτεύσεων, δεν χαρακτηρίζονται νόμιμοι και θα πρέπει να εκριζωθούν.

Συγκεκριμένα, όλα τα αμπέλια που είναι φυτεμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών θα πρέπει να διαθέτουν την ειδική άδεια (δικαίωμα), γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ξεριζώνονται με δαπάνες των ιδίων των αμπελουργών.
Τα σταφύλια, που προέρχονται από αμπελοτεμάχια φυτεμένα μετά το 1998 χωρίς άδεια απαγορεύεται να οινοποιούνται, οπότε δεν δύνανται να αναγράφονται στη Δήλωση Συγκομιδής. Επίσης πρέπει τα στοιχεία της Ενιαίας Ενίσχυσης να ταυτίζονται με τα στοιχεία της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας.
Στην περίπτωση που οι αμπελουργοί δεν προβούν στην εκρίζωση, επιβάλλεται χρηματική ποινή 1.200 ευρώ/στρέμμα που ισχύει για ένα έτος από την ημερομηνία κοινοποίησης του προστίμου. Μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού ορίου, το πρόστιμο διπλασιάζεται, εφόσον η παράνομα φυτευμένη έκταση συνεχίζει να υφίσταται.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει φέρει σε απόγνωση περίπου 500 Ηλείους αμπελουργούς, οι οποίοι ευελπιστούν σε κάποια ευνοϊκότερη νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να υπάρξει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αμπελουργών;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου