Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

H Ελλάδα εκτός της κοινοτικής χρηματοδότης για την καταπολέμηση βλαβερών για την γεωργία εντόμων - Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


Για τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έμεινε εκτός της κοινοτικής χρηματοδότηση για την καταπολέμηση επιβλαβών εχθρών για τις καλλιέργειες και τα φυτικά προϊόντα, ζητεί να ενημερωθεί ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Γιώργος Κοντογιάννης επεσήμανε πως στους επιβλαβείς εχθρούς συμπεριλαμβάνονται έντομα τα οποία έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και αποτελεί απορίας άξιον πως η Ελλάδα παραμένει εκτός της Απόφασης της Ε.Ε.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:


«Με την Εκτελεστική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αριθμό Ε(2011) 9243, εγκρίθηκε η χορήγηση κοινοτικής χρηματοδοτικής συνδρομής από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2011, με σκοπό την κάλυψη των δαπανών που πραγματοποίησαν: Η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα,  οι Κάτω Χώρες και η Πορτογαλία, για την καταπολέμηση επιβλαβών εχθρών για τις καλλιέργειες και φυτικά προϊόντα.
Μεταξύ αυτών των κρατών, δυστυχώς, δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η Κοινοτική Απόφαση, η έγκριση δόθηκε με βάση τους φακέλους που υπέβαλαν τα κράτη μέλη προς την ΕΕ και αξιολόγησε η Επιτροπή.
Το συνολικό ποσό της κοινοτικής χρηματοδοτικής συνδρομής ανέρχεται στα 15.006.869,89 €.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΕΕ, η κοινοτική χρηματοδότηση καταβάλλεται εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) έχουν υποβληθεί από το οικείο κράτος μέλος αποδεικτικά στοιχεία για τα ληφθέντα μέτρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1040/2002
β) έχει υποβληθεί από το οικείο κράτος μέλος στην Επιτροπή αίτηση για την καταβολή της χρηματοδοτικής συνδρομής, σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1040/2002.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπόνων, στους επιβλαβής οργανισμούς περιλαμβάνονται πολλά από τα έντομα που έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, προξενώντας σοβαρές ζημιές, όπως το ρυγχοφόρο σκαθάρι των φοινικοειδών, η Tuta absoluta της τομάτας, αλλά και το γνωστό στους αγρότες ζημιογόνο για την καλλιέργεια καλαμποκιού έντομο καραντίνας Diabrotica virgifera.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποιος ο λόγος που δεν συμπεριελήφθη η Ελλάδα στην απόφαση της Ε.Ε; Δεν ζήτησε οικονομική ενίσχυση δηλαδή δεν κατέθεσε αίτηση για την καταπολέμηση των νέων επιβλαβών οργανισμών ή δεν κάλυπτε την προϋπόθεση της ύπαρξης αποδεικτικών στοιχείων για τα ληφθέντα μέτρα, που σημαίνει ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την καταπολέμηση επιβλαβών εχθρών για τις καλλιέργειες και φυτικά προϊόντα»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου