Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Το Σεπτέμβρη η απάντηση των Βρυξελών για το καρπούζι


Τον Σεπτέμβριο θα εξετασθεί και πάλι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να συμπεριληφθεί το καρπούζι στα προϊόντα που επλήγησαν από το βακτήριο E. Coli.
Αυτό αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ι. Δριβελέγκας σε απάντηση Ερώτησης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Γιώργος Κοντογιάννης.
Ο κ. Δριβελέγκας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια που είχε κάνει εξ αρχής ο τότε υφυπουργός κ. Γιάννης Κουτσούκος και επισημαίνει ότι στη συνέχει ανάλογα αιτήματα ετέθησαν και για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια από την Ιταλία και την Ισπανία, διαμορφώνοντας ουσιαστικά νέα δεδομένα για επανεξέταση του θέματος.
Στην απάντησή του μεταξύ άλλων ο κ. Δριβελέγκας αναφέρει:


«Σχετικά με τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών που επλήγησαν από την απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία, λόγω του βακτηρίου Escherichia coli (E. coli), εκδόθηκε ο Καν. (ΕΕ) 585/2011 της Επιτροπής, σχετικά με τη θέσπιση προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις σε προϊόντα που κατ’εξοχήν ζημιώθηκαν από το παραπάνω βακτήριο και, ειδικότερα, στα αγγούρια, μαρούλια και αντίδια, τομάτες, πιπεριές και κολοκυθάκια που προορίζονται για νωπή κατανάλωση, με σκοπό την ομαλοποίηση των γεωργικών αγορών.
Στις 20/06/11 εκδόθηκε από τη Δ/νση Π.Α.Π Δενδροκηπευτικής του ΥΠΑΑΤ η αριθμ. 156960/20-06-11 Εγκύκλιος, που αφορά «Προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης του τομέα φρούτων και λαχανικών», σύμφωνα με την οποία παρέχεται έκτακτη στήριξη στις Οργανώσεις Παραγωγών οπωροκηπευτικών ή/και σε μεμονωμένους παραγωγούς που καλλιεργούν και εμπορεύονται τα παραπάνω προϊόντα.
Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο (07/05/2011) ο τότε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Κουτσούκος, ζήτησε την ένταξη της φράουλας και των καρπουζιών στον ανωτέρω κανονισμό, πλην, όμως αυτό δεν έγινε αποδεκτό, διότι δεν πείστηκαν (Επιτροπή και λοιποί Υπουργοί της Ε.Ε.) ότι υπέστησαν ζημία λόγω της κρίσης που παρουσιάστηκε στην Ε.Ε., ως επακόλουθο της επιμόλυνσης των αγγουριών της Γερμανίας από το E. Coli.
Το ΥΠΑΑΤ, όπως υποσχέθηκε ο Υπουργός, επανέφερε το θέμα στο Συμβούλιο Γεωργίας της 19-7-2011 και ο Επίτροπος Γεωργίας Νταρσιάν Τσιόλος υποσχέθηκε να επανέλθει στο θέμα στο τέλος του καλοκαιριού, εξετάζοντας το θέμα του καρπουζιού, καθώς και των ροδάκινων και νεκταρινιών που το έθεσαν η Ιταλία και η Ισπανία
Πράγματι, στη Διαχειριστική Επιτροπή των Γεωργικών Αγορών, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες στις 28-7-2011 η Ελληνική Αντιπροσωπεία έθεσε το θέμα εκ νέου. Ο εκπρόσωπος της Ε. Επιτροπής χαρακτήρισε αρχικά το αίτημα μας ως μη ρεαλιστικό στο πλαίσιο του υφιστάμενου νομικού πλαισίου αναφέροντας ότι αυτές οι επανερχόμενες κρίσεις στους τομείς θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο των μέτρων διαχείρισης κρίσεων στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κ.Α.Π. Παρόλα αυτά έπειτα από την επίμονη στάση μας, μας κάλεσε να καταθέσουμε στην Ε. Επιτροπή εγγράφως όλα τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την κατάσταση της αγοράς του καρπουζιού στην χώρα μας (αριθμητικά στοιχεία, στατιστικά, δημοσιεύματα ενδεχομένως) καθώς και την ολοκληρωμένη πρόταση μας και δεσμεύτηκε να το εξετάσει υπό το φως των μέτρων που θα προτείνει η Ε. Επιτροπή τον Σεπτέμβριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου