Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Να τεθούν όροι ασφάλειας για τα πυρηνικά εργοστάσια των γειτονικών χωρών

Την ανάγκη να τεθούν κριτήρια και προϋποθέσεις ασφαλείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις των γειτονικών χωρών ανάλογα με αυτά που θέτει η Euratom, επισημαίνει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Εξωτερικών ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.
Ωστόσο όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδη, ειδικά όσον αφορά στην Τουρκία, δεν έχει επιτευχθεί ο έλεγχος των επιπέδων ασφάλειας των σχεδιαζόμενων εργοστασίων, σε σχέση και με τη σεισμικότητα της περιοχής.


Συγκεκριμένα:
«Στις συζητήσεις στο πλαίσιο της Ε.Ε, η χώρα μας έθεσε το ζήτημα ελέγχου των επιπέδων ασφαλείας των σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων της Τουρκίας, λόγω σεισμικότητας της περιοχής και ζήτησε, επί πλέον των ανωτέρω, την εφαρμογή ανάλογων κριτηρίων και προϋποθέσεων ασφαλείας με αυτές που θέτει η Euratom και την εκ νέου διεξαγωγή ελέγχων στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. από την Ευρωπαϊκή Ομάδα Ρυθμιστικής Πυρηνικής Ενέργειας σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας.
Στόχος της Ελλάδας είναι επίσης να αναδείξει ότι σε περιφερειακό επίπεδο πέραν των ενεργειακών και περιβαλλοντικών θεμάτων που σχετίζονται με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας υπάρχουν και σοβαρά θέματα ανάληψης ευθυνών σε περίπτωση ατυχήματος, ασφάλειας και πολιτικής προστασίας που πρέπει να αποτελέσουν κεντρικό αντικείμενο προβληματισμού και αξιολόγησης.
Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα δεν δέχτηκε να υπογράψει την κοινή διακήρυξη για την περαιτέρω προώθηση της πυρηνικής ενέργειας ακόμα και υπό τις αυξημένες προϋποθέσεις ασφαλείας που αυτή προέβλεπε, στην πρόσφατη (19.4.11) διάσκεψη για την πυρηνική ενέργεια στο Κίεβο, τηρώντας στάση προτίμησης προς άλλες, ασφαλείς και περιβαλλοντικά επωφελείς μορφές, και ιδιαίτερα της ΑΠΕ.
Αξιοποίησε ακόμα την ευκαιρία της συμμετοχής στην εν λόγω διάσκεψη για να θέσει το θέμα της ανάληψης ευθύνης σε περίπτωση ατυχήματος από την χώρα που επιλέγει να χρησιμοποιήσει πυρηνική ενέργεια, απέναντι σε θιγόμενους πληθυσμούς, γειτονικές θιγόμενες χώρες, αλλά και του κόστους αντιμετώπισης των επιπτώσεων και αποκατάστασης των βλαβών, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σημειώνεται τέλος ότι με πρωτοβουλία και συνεργασία των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εξωτερικών προγραμματίζεται διεθνής συνάντηση της χώρας μας, ώστε να τεθούν τα θέματα αυτά και οι επιφυλάξεις απέναντι στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, ώστε να διαμορφωθούν θέσεις και να προετοιμαστεί επιχειρηματολογία εν όψει της προγραμματιζόμενης συνάντησης που οργανώνει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας τον Ιούνιο 2011».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου