Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Τουρισμός και πολιτισμός, η βάση για τη ανάπτυξη της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας


Η εκμετάλλευση του ήδη υπάρχοντος πλούτου της Δυτικής Ελλάδας που δεν είναι άλλος από το φυσικό περιβάλλον και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, στοιχεία τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες, αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε πέντε τουριστικές ενότητες για άμεση αξιοποίηση:


1. Στην ορεινή περιοχή Ακράτας - Αιγίου – Καλαβρύτων,
2. Στην αντίστοιχη πεδινή περιοχή του ίδιου γεωγραφικού διαμερίσματος,
3. Στην παράκτια περιοχή των βορειοδυτικών ακτών Ηλείας - Κυλλήνης,
4. Στην παράκτια περιοχή της Νοτιοδυτικής Ηλείας - Καϊάφα και
5. Στις ακτές του Αμβρακικού.
Αντιστοίχως, η ανάπτυξη προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού επικεντρώνεται:
- στις περιοχές των ακτών του Αμβρακικού Κόλπου στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας,
- στην παράκτια περιοχή Ακράτας - Αιγίου στον Νομό Αχαΐας,
- στην ορεινή περιοχή Καλαβρύτων,
- στην ευρύτερη περιοχή Κυλλήνης στον Νομό Ηλείας και
- στην περιοχή Καϊάφα.
Η ανάδειξη της πολιτισμικής μας ταυτότητα αποτελεί κυρίαρχο στόχο και μέσα απ’ αυτήν η ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
Δυστυχώς ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί έναν τομέα ο οποίος δεν έχει ως τώρα αξιοποιηθεί στο βαθμό που είναι δυνατόν. Η Αρχαία Ολυμπία και η Αρχαία Ήλιδα δεν έχουν αξιοποιηθεί και προβληθεί σε βαθμό ικανοποιητικό.
Επίσης δεν έχουν αξιοποιηθεί σημαντικοί τουριστικοί πόροι, μεταξύ των οποίων ακτές, ιαματικές πηγές, άλλοι αρχαιολογικοί τόποι και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
Παράλληλα πρέπει να ενισχύσουμε κι άλλες ειδικές μορφές τουρισμού που μπορεί μεν να έχουν λίγους οπαδούς, αλλά αφήνουν μεγάλα εισοδήματα στην περιοχή που θα αναπτυχθούν, όπως π.χ. ο καταδυτικός τουρισμός και το χιονοδρομικό Καλαβρύτων, αλλά και μορφές ειδικού τουρισμού όπως ο θεραπευτικός, ο θρησκευτικός και ο οικοτουρισμός.
Ακόμα ο «πράσινος τουρισμός» αποτελεί μια νέα παγκόσμια αγορά, στην οποία η ΠΔΕ διαθέτει όλα τα στοιχεία ώστε να κυριαρχήσει, αρκεί να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.
Η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και την παιδεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει διαρκής ανάπτυξη σε μια περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου