Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

«ΟΧΙ» του Υπουργείου Παιδείας στο αίτημα για μείωση των διδάκτρων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο


Αρνητική φαίνεται να είναι η θέση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την μείωση των διδάκτρων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου σύμφωνα με απάντηση της Υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει μάλιστα, πως το ύψος των διδάκτρων δεν έχει αυξηθεί από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 ενώ θεωρεί πως η αύξηση χορήγησης υποτροφιών αλλά και η θέσπιση της απόφασης καταβολής των διδάκτρων του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 σε δύο δόσεις δεν καθιστούν αναγκαία τη μείωση του ύψους της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών


Εκτενέστερα η Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στην ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργου Κοντογιάννη αναφέρει μεταξύ των άλλων τα εξής :
«Η Δ.Ε. του Ε.Α.Π. στην 130ή/21-7-2005 συνεδρίαση της αποφάσισε την οικονομική συμμετοχή των φοιτητών στις δαπάνες των σπουδών τους να παραμένει σταθερή για τα έξι πρώτα χρόνια αντί τεσσάρων που ίσχυε μέχρι τότε για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και για τέσσερα χρόνια αντί τριών που ίσχυε για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Το ύψος της οικονομικής συμμετοχής παραμένει σταθερό από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 μέχρι και σήμερα χωρίς καμία αύξηση.
Το Ε.Α.Π. χορηγεί υποτροφίες με κοινωνικά, οικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια και σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό Χορήγησης Υποτροφιών. Πέραν των ανωτέρω χορηγεί κάθε έτος και υποτροφίες αριστείας για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές ενότητες των προγραμμάτων σπουδών εκτός των χορηγουμένων υποτροφιών με βάση τα κριτήρια, τη μοριοδότηση και την διαδικασία που προβλέπεται στην Χορήγηση Υποτροφιών. Συγκεκριμένα, χορηγείται υποτροφία ολικής απαλλαγής για όσους φοιτητές των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών έχουν επιλέξει να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη χρονιά 3 θεματικές ενότητες και συγκεντρώνουν σε κάθε μια από αυτή βαθμό από 8,5 και άνω και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν δηλώσει να παρακολουθήσουν 2 θεματικές ενότητες και συγκεντρώνουν βαθμό σε κάθε μια από αυτή από 8,5 και άνω.
Με επίγνωση της οικονομικής κατάστασης, κατά τη 212η συνεδρίαση της Δ.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 22-6-2011, αποφασίστηκε: α) η διευκόλυνση των φοιτητών μέσω της αύξησης του αριθμού χορήγησης υποτροφιών που θα προέλθει από τη διεύρυνση της βάσης χορήγησης υποτροφιών αριστείας και από την επανεξέταση των κλιμάκων και των αντιστοίχων μορίων των οικονομικών κριτηρίων χορήγησης υποτροφιών και β) η καταβολή της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών στις δαπάνες σπουδών τους για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 σε δύο δόσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου