Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Τροχοπέδη για την ανάπτυξη ο νέος φορολογικός νόμος



Το νομοσχέδιο για τη φορολογία επιτείνει την αστάθεια στο φορολογικό μας σύστημα και προκαλεί πολλές πρόσθετες αδικίες. Με αυτή τη φράση έκλεισε την ομιλία του στην Βουλή ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια
Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα νέα δεδομένα που φέρνει για την ποινική δικαιοσύνη το νέο νομοσχέδιο καθώς επιβάλει αυστηρές και εξαντλητικές κυρώσεις, οι οποίες και την αρχή της αναλογικότητας παραβιάζουν και το πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν λύνουν καθώς είναι βέβαιο πως θα ωθήσουν τους παραβάτες στη διαφθορά, αφού προκειμένου να γλυτώσουν τη φυλάκιση θα επιχειρήσουν να χρηματίσουν τους ελεγκτές τους

Πέρα από τη δριμεία κριτική που άσκησε ο Γιώργος Κοντογιάννης στην Κυβέρνηση για την επιφανειακή αντιμετώπιση του φορολογικού συστήματος, προχώρησε στην διατύπωση προτάσεων και κατευθύνσεων για τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος που θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
«Πρέπει επιτέλους να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί μόνο από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Πρέπει να καταλάβετε ότι η οικονομία για να ανορθωθεί χρειάζονται επενδύσεις.
Χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα. Απλοποιείστε λοιπόν σε ένα εγχειρίδιο όλες τις φορολογικές διατάξεις για να γνωρίζει ο κάθε επενδυτής τις υποχρεώσεις του. Εσείς δυστυχώς μέσα σε 1,5 χρόνο έχετε φέρει 7 φορολογικά νομοσχέδια.
Υλοποιείστε την προεκλογική σας εξαγγελία και καταργείστε τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Καθιερώστε, όπως σας προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία, ενιαίο φορολογικό συντελεστή για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα στο ύψος του 20%
Δώστε κίνητρα για να ρίξουν χρήμα στην αγορά οι τράπεζες.
Αξιοποιείστε και εκσυγχρονίστε τις ηλεκτρονικές υποδομές ώστε οι διασταυρώσεις στοιχείων να γίνονται σε πραγματικό χρόνο.
Εφαρμόστε ένα πάγιο σύστημα ρύθμισης χρεών για να αποφευχθούν στο μέλλον τραγελαφικές ρυθμίσεις όπως η περαίωση.
Την φοροδιαφυγή κ. Υπουργέ θα την πατάξει το ελληνικό κράτος αν καταφέρει και στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας προς δύο πλευρές.
Πρώτον, ότι δεν κάνει συμβιβασμούς με κανέναν όσο ψηλά κι αν βρίσκεται και όση δύναμη κι αν κατέχει είτε μέσω της θέσεώς του στην πολιτική, είτε στην οικονομία, είτε στα μέσα ενημέρωσης.
Και δεύτερον, ότι είναι αποφασισμένο να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς μέσα στις εφορίες.
Το διττό αυτό μήνυμα δεν το στέλνει το συζητούμενο νομοσχέδιο, για να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο την εξυγίανση και την ανόρθωση της οικονομίας μας.
Αντίθετα το νομοσχέδιο αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, και αποτρέπει κάθε επενδυτή να έλθει στην Ελλάδα. Και χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις ούτε ανάκαμψη θα υπάρξει, ούτε, βεβαίως, νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν». 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας:
 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, στη θέση που κάθεστε έπρεπε να κάθεται ο συνάδελφός σας υπεύθυνος για θέματα δικαιοσύνης, αφού το νομοσχέδιο το οποίο φέρνετε για ψήφιση μόνο φορολογικό δεν είναι. Αντίθετα, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αλλάζει τα δεδομένα στην ποινική δικαιοσύνη, επιβάλλοντας αυστηρές, εξαντλητικές κυρώσεις.
Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, στέλνοντας στο αυτόφωρο όσους δεν αποδίδουν ακόμα και 1 ευρώ ΦΠΑ, όσους δεν έχουν εκδώσει δέκα φορολογικά στοιχεία, των οποίων η αξία μπορεί να μην υπερβαίνει τα 500 ευρώ ή στέλνοντας στη φυλακή για ένα χρόνο όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ ή ακόμα χειρότερα, επιβάλλοντας ποινές κάθειρξης είκοσι ετών για μεγάλη φοροδιαφυγή, έχετε σκεφτεί ότι ακολουθώντας αυτήν την πολιτική και μάλιστα εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ότι ίσως πρέπει να φτιάξετε και νέες φυλακές; Παράλληλα, έχετε αναλογιστεί ότι με τιμές που ξεφεύγουν από τη λογική, στην ουσία ωθείτε τους παραβάτες στη διαφθορά, αφού προκειμένου να γλιτώσουν τη φυλάκιση θα επιχειρήσουν να χρηματίσουν τους ελεγκτές τους;
Κύριοι της Κυβέρνησης, με το νομοσχέδιό σας αν ένας μαγαζάτορας οφείλει στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στα ασφαλιστικά ταμεία, τέλη στο δήμο και όλες αυτές οι οφειλές ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, τότε θα φυλακίζεται για ένα έτος. Αυτά βέβαια για έναν μικρομεσαίο. Σε μία βιομηχανία, όπου όλα αυτά τα μεγέθη είναι αυξημένα, στον ιδιοκτήτη θα επιβληθεί ποινή τριών ετών. Βέβαια, οι ποινές είναι εξαγοράσιμες από 20 ως 100 ευρώ την ημέρα, ποσά τα οποία με τα τέλη και τους φόρους γίνονται διπλάσια. Και τούτο όταν για ποινικές υποθέσεις, για κακουργήματα, η εξαγορά γίνεται ακόμα και με 10 ευρώ την ημέρα. Στις περιπτώσεις αυτές, άραγε, δεν παραβιάζετε την αρχή της αναλογικότητας;
Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη νομική ακροβασία στο συζητούμενο νομοσχέδιο. Για πρώτη φορά έχουμε αναδρομική ισχύ νόμου. Όπως λένε οι νομικοί, θεσπίζεται κατά πλάσμα δικαίου χρόνος τέλεσης αδικήματος. Επίσης, αγνοείτε αποφάσεις του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις οποίες δεν νοείται κράτηση για χρέη προς το δημόσιο. Ενώ εσείς με το παρόν νομοσχέδιο καθιστάτε ποινικό αδίκημα χωρίς αναστολή ακόμα και χρέη που μπορεί να έχουν προέλθει από αδυναμία πληρωμής ή από αμέλεια.
Φτάνετε στο σημείο να καταργήσετε ακόμα και το τεκμήριο αθωότητας, αφού στο άρθρο 12, περί κατοικίας και αλλαγής κατοικίας, καλείται τον φορολογούμενο να αποδείξει αυτός ότι δεν είναι παράνομος. Εκτός αν ο φορολογούμενος αποδείξει διαφορετικά, λέτε χαρακτηριστικά, για την απόδειξη συνήθους κατοικίας, την οποία ορίζετε σε εκατόν ογδόντα τρεις ημέρες παραμονής στην Ελλάδα. Αλήθεια, πώς αποδεικνύεται ότι κάποιου φορολογούμενου η συνήθης κατοικία βρίσκεται στην Ελλάδα, όταν είναι πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετακινείται χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα;
Επίσης, με το άρθρο 3 παράγραφος 1Β στερείτε από τον κατηγορούμενο δικονομικές εγγυήσεις, αφού δεν του δίνετε τη δυνατότητα να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με το δημόσιο υπάλληλο που του καταλόγισε την οφειλή.
Αλλά οι αδικίες τού εν λόγω νομοσχεδίου δεν σταματούν εδώ. Από τη μία, ο πολίτης εγκαλείται με αυτόφωρη διαδικασία για οφειλή στο δημόσιο ακόμη και για 1 ευρώ και από την άλλη, για να εισπράξει ο φορολογούμενος αυτά που του οφείλει το κράτος, σύμφωνα με το άρθρο 11, απαιτείται τελεσίδικη δικαστική απόφαση, δηλαδή πέντε χρόνια και βάλε ή δημόσιο έγγραφο.
Αλλά ποιο νοείται δημόσιο έγγραφο, κύριε Υπουργέ; Τα τιμολόγια που έχει εκδώσει ο προμηθευτής προς το δημόσιο και τα οποία έχουν θεσπιστεί με το νόμο του κράτους από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, είναι δημόσια έγγραφα ή όχι; Το τιμολόγιο μαζί με το πρωτόκολλο παραλαβής εμπορευμάτων ή υπηρεσιών από την αρμόδια δημόσια υπηρεσία είναι στοιχεία που μπορούν να τεκμηριώσουν την απαίτηση του φορολογουμένου πολίτη από το κράτος; Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων δεν πρέπει να δηλώνεται ρητώς στο νομοσχέδιο ότι αποτελούν δημόσια έγγραφα;
Όπως είναι κατανοητό η υπερψήφιση του παρόντος νόμου από την κυβερνητική πλειοψηφία μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στην προσπάθεια, που επιτέλους κάποτε πρέπει να ξεκινήσει, για προσέλκυση επενδύσεων. Με όλα αυτά που περιλαμβάνει το συζητούμενο νομοσχέδιο, ένα είναι βέβαιο, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί Έλληνας ή ξένος για να επενδύσει τα χρήματά του στην Ελλάδα από τη στιγμή που πάνω από την κεφαλή του θα επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της φυλάκισης και μάλιστα σε κακουργηματικό βαθμό.
Πρέπει επιτέλους να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί μόνο από την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Άλλωστε, με επιχειρήσεις κλειστές και επαγγελματίες χωρίς πελάτες και χρήμα στην αγορά, ό,τι και να κάνετε, δεν θα αυξήσετε τα φορολογικά έσοδα. Πρέπει να καταλάβετε ότι για να ανορθωθεί η οικονομία χρειάζονται επενδύσεις, χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα. Απλοποιήστε, λοιπόν, σε ένα εγχειρίδιο όλες τις φορολογικές διατάξεις, για να γνωρίζει ο κάθε επενδυτής τις υποχρεώσεις του. Εσείς δυστυχώς μέσα σε ενάμιση χρόνο φέρατε επτά φορολογικά νομοσχέδια. Υλοποιήστε επιτέλους την προεκλογική σας εξαγγελία και καταργήστε τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Καθιερώστε, όπως σας προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία, ενιαίο φορολογικό συντελεστή για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα στο ύψος του 20%. Δώστε κίνητρα για να ρίξουν χρήμα στην αγορά οι τράπεζες. Αξιοποιήστε και εκσυγχρονίστε τις ηλεκτρονικές υποδομές, ώστε οι διασταυρώσεις στοιχείων να γίνονται σε πραγματικό χρόνο. Εφαρμόστε ένα πάγιο σύστημα ρύθμισης χρεών, για να αποφευχθούν στο μέλλον τραγελαφικές ρυθμίσεις όπως η περαίωση.
Τη φοροδιαφυγή, κύριε Υπουργέ, θα την πατάξει το ελληνικό κράτος, αν καταφέρει και στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας προς δύο πλευρές, πρώτον, ότι δεν κάνει συμβιβασμούς με κανέναν, όσο ψηλά και αν βρίσκεται και όση δύναμη και αν κατέχει, είτε μέσω της θέσεώς του στην πολιτική είτε στην οικονομία είτε στα μέσα ενημέρωσης και, δεύτερον, ότι είναι αποφασισμένο να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς μέσα στις εφορίες. Το διττό αυτό μήνυμα δεν το στέλνει το συζητούμενο νομοσχέδιο για να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο την εξυγίανση και την ανόρθωση της οικονομίας μας. Αντίθετα, το νομοσχέδιο αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και αποτρέπει κάθε επενδυτή να έρθει στην Ελλάδα. Και χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, ξέρετε καλά πως ούτε ανάπτυξη θα υπάρξει ούτε βεβαίως νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.
Το νομοσχέδιο που συζητούμε επιτείνει την αστάθεια στο φορολογικό μας σύστημα και προκαλεί πολλές πρόσθετες αδικίες και για το λόγο αυτόν το καταψηφίζω.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου