Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Συγχώνευση σχολειών: Δεν αναβαθμίζεται η παιδεία με το σχέδιο της Κυβέρνησης


           
             Είναι προφανές ότι η αναβαθμισμένη και αποτελεσματική λειτουργία της Μέσης Εκπαίδευσης χρειάζεται πολύ πιο θεσμικές, ουσιαστικές και μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις από αυτές που ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας με τη  συγχώνευση και κατάργηση 1.933 σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Χρειάζονται βήματα εξορθολογισμού προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά το πρωτεύον και ουσιαστικό κριτήριο είναι να ενισχυθεί η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να υπάρξει μέριμνα για γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και προβληματικές καταστάσεις οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ισοπεδωτικές λογικές.

            Η απόφαση αυτή, για την οποία ακολουθήθηκε η πάγια τακτική της Κυβέρνησης-προσχηματική διαβούλευση χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς-ανοίγει τον ασκό του Αιόλου καθώς δημιουργεί τεράστια κοινωνικά και εκπαιδευτικά προβλήματα.
            Καλούμε την Κυβέρνηση, πριν να είναι αργά, να κάνει διάλογο ουσίας  με βάση κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια της κάθε περιοχής και με γνώμονα την ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευσης. 
            Ως προς την Ηλεία, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να επανεξετάσει την απόφαση όχι μόνο για τους προαναφερθέντες λόγους αλλά και λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας λόγω των καταστροφών του 2007 και του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου