Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Κανένας αγώνας δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως ολυμπιακός αν δεν γίνεται η αφή της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία


Με αφορμή την έναρξη του Ολυμπιακού Φεστιβάλ Νέων 2015 και την αφή της φλόγας που θα γίνει στο Καλλιμάρμαρο ο Βουλευτής Ηλείας και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης δήλωσε τα ακόλουθα:
«Κάθε αγώνας που φέρει την ονομασία «ολυμπιακός» πρέπει να παραπέμπει στο ολυμπιακό ιδεώδες και στον τόπο γέννησης και τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ολυμπία.
Συνεπώς η αφή της φλόγας οποιονδήποτε αγώνων που ονομάζονται «Ολυμπιακοί», ακόμα και για τους Ολυμπιακούς αγώνες νέων ή τους μαθητικούς Ολυμπιακούς αγώνες, πρέπει να γίνεται στην Ολυμπία.
Η χρήση του ονόματος της Ολυμπίας χωρίς καμία συμμετοχή της Ολυμπίας είναι παγκόσμια πρωτοτυπία!

Γνωρίζω την αντίληψη της ΔΟΕ, αλλά αν δεν θέλει να γίνεται η αφή της φλόγας στην Ολυμπία για άλλους αγώνες πλην των θερινών και χειμερινών ολυμπιακών, δεν θα πρέπει να κάνει και χρήση του ονόματος της Ολυμπίας.
Όσον αφορά δε το κόστος μετάβασης και παραμονής των διαφόρων παραγόντων στην Αρχαία Ολυμπία, είναι προφανές ότι στους λοιπούς Αγώνες –πλην των θερινών και χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων- οι τελετές μπορεί να είναι απλά τυπικές, και όχι πανηγυρικές και οι καλεσμένοι της ΔΟΕ μπορούν να φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας ή σε άλλους χώρους. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας είχε προσφερθεί να καλύψει μέρος των εξόδων.

Με την έναρξη της νέας Βουλής δεσμεύομαι να φέρω τροπολογία στη Βουλή που θέτει ως προϋπόθεση την τέλεση της αφής της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία για να φέρει οποιοσδήποτε αγώνας τον όρο «ολυμπιακός». Στο δε υπό διαβούλευση αθλητικό νομοσχέδιο  θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να διασφαλιστεί η τέλεση της αφής της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία για όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τις σχετική πρόταση την έχω καταθέσει και στη δημόσια διαβούλευση». 

1 σχόλιο: