Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Απαλλαγή αγροτών από την τήρηση βιβλίων της εφορίας


Υλοποιείται το αίτημα των αγροτών για απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης των βιβλίων της εφορίας, μετά από πιέσεις του Βουλευτή Ηλείας και πρώην Υφυπουργού Απασχόλησης Γιώργου Κοντογιάννη προς την Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, παρέχεται η δυνατότητα από το φορολογικό έτος (περίοδο) 2015 και εφεξής, μη ενημέρωσης λογιστικών βιβλίων στους αγρότες − φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι λόγω υπέρβασης των ορίων της παραγράφου 1 του άρθρου 41 του Ν. 2859/2000 εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και υποχρεούνται στην τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων και στοιχείων), εφόσον:
α) Τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών δεν υπερβαίνουν το ενάμιση εκατομμύριο (1.500.000) ευρώ
β) Τα λογιστικά στοιχεία τηρούνται με τάξη και πληρότητα, ώστε να εκπληρούνται με ορθότητα οι φορολογικές ή άλλες υποχρεώσεις του υπόχρεου και να διευκολύνεται η διενέργεια οποιουδήποτε ελέγχου, και
γ) Δεν ασκείται άλλη δραστηριότητα, για την οποία υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων.
Επίσης, όσοι αγρότες − φυσικά πρόσωπα του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. δεν ασκήσουν την επόμενη διαχειριστική περίοδο την αγροτική τους εκμετάλλευση ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.
Στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προπροηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.

            Με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει πως βρίσκεται κοντά στους αγρότες και είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε άλλες πρωτοβουλίες, μετά την ανάληψη εκ νέου της εξουσίας,  προκειμένου να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα και να ενισχύει το αγροτικό εισόδημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου